RAZGOVOR

Dragan Marinković Maca nakon sjajnih nastupa u Zenici i Sarajevu: Svi smo mi terapeuti i pacijenti

Neraskidiva je veza, koliko god se mnogi trudili da ne budu dio Balkana, isti smo među jednakima

Marinković: Oduševljava predstavom. D.Jurišić

Piše: D. Jurišić

30.11.2019

Iskreni smijeh i gromoglasni aplauzi su prekidali nastupe Dragana Marinkovića Mace u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u srijedu navečer te dan kasnije u sarajevskoj Skenderiji. Popularni Maca publiku je oduševio svojim novim autorskim projektom „Kakva ti je žena takav ti je život“.


Adam i Eva

Marinković je na početku razgovora istakao da su reakcije publike izuzetno pozitivne te da je predstava za nepuna dva mjeseca postala regionalni hit. 

- Tekst mi se nekoliko godina krčkao u glavi, a posljednjih šest mjeseci sam konstantno radio na njemu. Svi smo mi u toku dana pet puta terapeuti, a pet puta pacijenti. Na ulici vidite ljude koji se svađaju i kontaš u sebi: „Kako to?“, a onda za pola sata i sami upadnemo u tu istu agoniju – kaže Marinković.

Dodaje da je priča o muško-ženskim odnosima komplicirana, ali i jednostavna u svojoj kompliciranosti.

- Od Adama i Eve pa do danas traje ta konfrontacija, borba između ženskog i muškog mozga. To su dvije dijametralno suprotne sfere, a na kraju nema pobjednika niti pobijeđenog – rekao je Marinković.

Naglasio je da nas sve na Balkanu povezuje smisao za humor.

- Pričamo i smijemo se istim vicevima, slušamo istu muziku i govorimo istim jezikom. Neraskidiva je veza, koliko god se mnogi trudili da ne budu dio Balkana, isti smo među jednakima – poručuje Maca.

Smatra da je repertoarska politika užasna u našim pozorištima te da imaju duple aršine.

- Svi bi voljeli da napune salu, a pljuju po komercijalnim tekstovima. Rade predstave na koje im rođena majka ne dođe da ih pogleda. Ukinuo bih sve budžete – istakao je Marinković.


Sin, otac...

Energiju za nastupe crpi iz brojnih uloga koje ima u životu: sin, otac, suprug, prijatelj, drug... 

- Nastupao sam u malim prostorima, ali i velikim dvoranama s punim angažmanom. Drago mi je da su preko brenda koji sam uspostavio mnogi kasnije ušli u teatar i ostali tamo, pogledali neke druge predstave. Zapravo, teatar je tamo gdje je glumac – rekao je Marinković na kraju.

Osim publike u Sarajevu, Mostaru i Zenici, Marinković je velikim aplauzom ispraćen sa scene i u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Beogradu, ali i gradovima u Austriji..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.