BOSANSKE VLADARICE VISOKE MODE

Iza kulisa: Na ulici neprimjetne, pod reflektorima dive

Težak posao, koji se mora voljeti - ističe Čerkez

Trnovit put do svjetskih pisti. Arhiv

Piše: Adi HODŽIĆ

1.12.2019

Živimo u svijetu kada se skoro svaka atraktivnija djevojka predstavlja kao manekenka. Zbog takve pojave danas predrasude o poslu modela mogu se čuti na svakom koraku. Samoprozvane manekenke obično viđamo na stranama žute štampe, šalju fotografije u javnost, gostuju u TV emisijama a sve kako bi se održale u javnom životu.



Dubok trag

Dok „high fashion“ model predstavlja ozbiljan posao, gdje nije sam model bitan već odjeća koju model prezentira, i to najčešće u metropolama kakve su Njujork, Pariz i Milano. Te djevojke nemaju vremena za razuzdane partije niti vuku za rukav modne urednike kako bi se negdje pojavile.

One su muze i tako se i ponašaju. Da bi postali „high fashion“ model itekako se moraju zadovoljiti strogi kriteriji industrije, a to su visina od minimalnih 176 centimetara do savršenog i prirodnog izgleda. Takve djevojke su na ulicama obično neprimjetne, najčešće u tenisicama i bez šminke ali pod reflektorima se pretvaraju u moćne vladarice modnih pista.

Donosimo priču o trnovitom putu do svjetskih modnih pista trenutno najznačajnih bh. modnih ikona kojima je prebivalište u BiH, dok je svakako i ogroman broj onih koje su rođene u inostranstvu, a vuku korijene iz naše zemlje.

Amra Čerkezović iz Živinica može se vidjeti skoro svakodnevno na Fashion TV- u kako šeta pistama modnih metropola noseći revije najznačajnijih dizajnera današnjice. U svega nekoliko godina ostavila je dubok trag te pokazala kako se ponaša i ophodi pravi model.

- Imate mali milion modnih agencija koje šalju svoje manekenke. Naprimjer, moja agencija ima deset djevojaka koje su samo s Balkana. Nekada na kastinzima budu liste za potpisivanje, ti dođeš i vidiš da si 300. po redu, pa se zapitaš šta uopće tu radiš. Ali, sve zavisi više od toga kako se ponašaš nego kako izgledaš. Ako si zadovoljan sobom, to se vidi. Ima cura koje su savršene, savršeno hodaju i izgledaju, ali nemaju to nešto u sebi - rekla je svojevremeno Čerkezović.



Amra Čerkezović: Jedna od najuspješnijih modela u BiH. Arhiv

Tijana Nikolić: U modelingu od djetinjstva. Arhiv

Tijana Nikolić iz Bijeljine oduvijek je žudila za lijepim i modernim,već sa 8 godina je postala član jedne modne agencije i od tada je sve krenulo uzlaznom putanjom. Danas ova mlada djevojka živi svoj san, radeći revije u Parizu i Njujorku.

Vrh establišmenta

- „High fashion“ modeli su profesionalci, koji rade na svjetskim tržištima, sa svjetski poznatim dizajnerima i ljudima iz fashion svijeta. Prvo i osnovno što treba da znaju je da je potrebno dosta truda, rada, požrtvovanja, odricanja. Konkurencija je velika i treba se izboriti za svoje mjesto među djevojkama. Međutim iz iskustva kažem da su tu i mnogobrojne čari ovog posla: putovanja, upoznavanja, učenje. Tako da, djevojke ne odustajte – otkrila je Nikolić.

Sarah Čerkez: Najvažnija je upornost. A. Arsenović

Sarah Čerkez je prvo lice bh. modne scene i neko ko je prvi u BiH pokazao da je uspjeh naših modela u strogim modnim centrima itekako moguć. Njena matična agencija joj je omogućila saradnju s nekim od najvećih svjetskih modnih kuća što je Sarajku dovelo u sami vrh modnog establišmenta.

- Sve je počelo kad me tata upisao u školu manekena 'NovamaS', njegove prijateljice, Mirjane Deak. Naravno do mog prvog odlaska u Pariz prošlo je nekoliko godina. Djevojčicama bi poručila da je posao jako težak, moraju voljeti taj posao, biti jako uporne i istrajne te naravno uvijek biti 'down to ground' znajući da je sve to kratkog vijeka – zaključila je Čerkez.

Dijana Radetić: Povukla se na vrhuncu slave. Arhiv

Bh. manekenka Dijana Radetić prije nekoliko godina pobijedila je na Izboru za 'Elite Model Look' BiH što joj je otvorilo vrata svjetske modne scene. Ljepotica iz Bijeljine radila je tako 'Emporio Armani' reviju, a u Milanu je nekoliko godina nizala jedan za drugim angažman za renomirane modne kuće. Krenuvši u svijet modelinga iz tuzlanske agencije 'Free Style' Dijana je jedno od imena bez kojeg nije mogao proći nijedan „Milano Fashion Week“. A onda se uprkos velikim kampanjama, na vrhuncu slave i uspjeha, misteriozno povukla, i nikad više nije stala na pistu niti ispred objektiva.

Anja Čihorić: Otkrivena na ulici. Arhiv

Još jedna manekenka iz naše zemlje otkrivena je sasvim slučajno na ulici, a riječ je o Anji Čihorić, koju je u popodnevnoj šetnji Trebinjem otkrila sestra Mile Jovović koja ju je odvela do svjetskih pista, te tako ona danas živi u Njujorku gdje ostvaruje modne snove uz česte posjete rodnom Trebinju.


Ozbiljna profesija

Jelena Ivanović, nekadašnja manekenka i vlasnica modne agencije „Model Scouting office“ koja sarađuje s najvećom svjetskom agencijom 'Woman' iznjedrila je nekoliko manekenki iz regiona i naše zemlje na svjetsko tržište.

- Za mene je modeling ozbiljna profesija poput pjevača, glumca, plesača u jednom veoma organiziranom i odgovornom profesionalnom okruženju gdje se modeli angažiraju kroz ozbiljno planiranu marketinšku strategiju promocije modnih brendova. 'High fashion' modeli ne reklamiraju sebe već brendove za koje su angažirani – zaključila je Ivanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.