SPORNE ODLUKE

Institucija o Severini: Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu

N. Aj. / Avaz.ba

2.12.2019

Nakon što u javnosti nije dobro prihvaćena sudska odluka da će Aleksandar, umjesto s majkom Severinom, živjeti kod oca Milana Popovića, odlučio se oglasiti i Općinski građanski sud u Zagrebu, gdje je donesena "sporna" odluka.

- Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudački integritet sutkinje Golub čak i na osobnoj razini, a kojem je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudac donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija…), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je neko majka djeteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina - stoji u saopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Još je istaknuto kako sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje interese ispred interesa djeteta.

- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetovog prava na privatnost i djetetovog prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju "oteo" dijete ili je dijete "dodijelio" drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo - zaključuje se u saopćenju.

Osvrnuli su se potom i na anonimne advokate koji su komentirali cijeli slučaj za medije tvrdeći kako ti ugledni anonimni advokati o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja nje s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.