DANAS BI NAPUNIO 72 GODINE

Oliver Dragojević u posljednjem intervjuu za ''Avaz'': Neke sam stvari dočekao tek pred kraj svog života...

Tokom 50-godišnje karijere generacije i generacije su odrastale na njegovoj muzici

Oliver Dragojević: Stari morski vuk. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

7.12.2019

Velikan Oliver Dragojević danas bi napunio 72 godine. Čovjek koji je prozvan fenomenom ostavio je dubok trag, ne samo na muzičkoj sceni.

Oni koji su ga poznavali bolje uvijek su isticali da je gromada od čovjeka, a to je više puta i pokazao i dokazao tokom karijere koja je trajala više od pola stoljeća.

Izgubio je životnu bitku od karcinoma pluća te je umro 29. jula 2018. Ali daleko od toga da je zaboravljen. Večeras će u njegovu čast u Spaladiu Areni u Splitu, rodnom gradu muzičara, biti održan koncert na kojem će učestvovati njegove najbliže kolege i prijatelji.

Nedavno je promovirana knjiga Zlatka Galla "Oliver - trag u beskraju", koja sadrži do sada manje poznate detalje o privatnom životu koji je morski vuk čuvao koliko je mogao. 

A tokom 50-godišnje karijere generacije i generacije su odrastale na njegovoj muzici, veselili se, patili, zaljubljivali... 

Svakako godi kada mi neko kaže da je proveo dio života s pjesmama koje ja pjevam. To ti je i pohvala i priznanje i nešto što je drago čuti. Ja sam normalan čovjek koji reagira na takve pohvale pa mi bude lijepo - rekao je svojevremeno Dragojević za "Dnevni avaz".

Dva mjeseca prije njegove smrti također smo razgovarali s Dragojevićem, koji je nešto ranije dobio nagradu za životno djelo na 25. Porinu. Tada nam je kazao da je bolje nego ranije, ali da ''ne možeš biti dobro kada je sve povezano s bolešću''.

- Osim te, ima još jedna nagrada. Dubrovačko-neretvanska županija mi je dala nagradu za životno djelo, također. To je priznanje baš dobro i lijepo. Veseli me, samo što su to neke stvari koje se događaju pred kraj života i meni se to ne sviđa. Ne gledam ja na to tako, nego to jeste tako – rekao nam je tada legendarni pjevač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.