NJUJORK

Osramoćeni producent Harvi Vajnstin dobio privremenu nagodbu: Žene koje su ga tužile dobit će 25 miliona dolara

Vajnstin prilikom dolaska na sud. AFP

Avaz.ba / Telegraf.rs

12.12.2019

Vajnstin prilikom dolaska na sud - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Osramoćeni filmski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) i uprava njegovog bankrotiranog filmskog studija postigli su privremenu nagodbu vrijednu 25 miliona dolara s desetinama žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje, objavio je "New York Times" pozivajući se na advokate koji su uključeni u pregovore.

Nagodba će privesti kraju skoro sve građanske tužbe glumica i bivših radnica koje su Vajnstina optužile za krivična djela, od seksualnog uznemiravanja do silovanja, navodi list. 

Inače, Vajnstinu je podignut i iznos kaucije sa skoro milion na čak pet miliona zbog kršenja pravila uvjetne kazne, odnosno lošeg rukovanja "nanogicom".

Osiguranje bivšeg filmskog studija obavit će isplatu, a Vajnstin neće moći da prizna nedjela, niti da išla plati.

Vajnstina je za seksualno zlostavljanje, koje datira unazad nekoliko decenija, optužilo više od 70 žena. On je odbacio sve optužbe i rekao da su se svi seksualni odnosi dogodili uz pristanak.

Ta parnica odvojena je od krivičnih prijava s kojima se Vajnstin suočava u Njujorku, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje dvije žene, jedne 2006., a druge 2013. godine.

Suđenje je zakazano za 6. januar 2020., a Vajnstinu prijeti zatvor ako ga osude po glavnim tačkama optužnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.