BOMBSHELL

Tri plavuše kao zlostavljane novinarke "Fox Newsa"

Svečana premijera filma održana protekle sedm ice u Los Anđelesu l Snimljen prema istinitom događaju. Prati pad direktora Rodžera Aile sa koji je seksualno maltretirao zaposlenice

Teron, Kidmen i Robi u "Bombshellu". Agencije

Piše: N. Ajnadžić

16.12.2019

Svečana premijera dugogočekivanog filma “Bombshell” održana je u Los Anđelesu. Snimljen prema istinitom događaju, film prati pad Rodžera Ailesa (Roger), osnivača i direktora američke medijske kuće “Fox News”, koji je optužen za seksualno zlostavljanje i maltretiranje zaposlenica.



Sabotiranje rada

Kidmen, Robi i Teron: Zasjale na premijeri. Agencije

Slavne holivudske plavuše, koje su u glavnim ulogama, Šarliz Teron (Charlize Theron), Nikol Kidmen (Nicol Kidman) i Margot Robi (Robbie) premijerom su započele svjetsku promociju. Kritike kažu da je svaka maestralno odigrala svoju rolu.

Kidmen kao Grečen Karlson (Gretchen Carlson), bivša “Foxova” voditeljica od koje je sve krenulo. Ona je prva iskoračila i optužila Ailesa za seksualno zlostavljanje kada joj ugovor 2016. godine nije produžen.

Karlson se još 2009. žalila zbog seksističkog tretmana kolege Stiva Ducija (Steve Doocy) na što je Ailes rekao da je ona mrziteljica muškaraca koja mora naučiti kako se slagati s dječacima. Tokom godina rada, u više navrata je davao neprimjerene komentare na račun njenog izgleda, posebno nogu, te je jednom izjavio da bi volio biti na pustom ostrvu s Grečen.

- Mislim da bismo ti i ja trebali imati seksualnu vezu još davno i tada bi ti bila dobra i bolja i ja bih bio dobar i bolji – bile su riječi direktora “Foxa”.

Karlson je tvrdila da se to sve odrazilo na njenu karijeru te da je Ailes sabotira na više načina, nedovoljnim plaćanjem, davanjem manje bitnih zadataka, otpuštanjem iz “Fox and Friends” i ulitmativno otpuštanjem iz kompletne “Fox” kompanije 2016. godine.

Nakon Grečen, najmanje je još 20 žena podnijelo tužbu za seksualno uznemiravanje.



Izmišljena uloga

Među njima je i Megin Keli (Megyn Kelly), koju u filmu igra Šarliz Teron. Bila je voditeljica “The Kelly File” emisije na “Fox Newsu” i jedna od najvećih zvijezda ove TV mreže. Advokatima je rekla da je Ailes napravio neželjene seksualne poteze prema njoj godinama ranije. Također, Keli je ohrabrila najmanje još jednu kolegicu da svjedoči protiv Ailesa. Upravo njene tvrdnje bile su posljednja kap te su Rupert Murdoh (Murdoch) i njegovi sinovi Džejms (James) i Laklan (Lachlan), prva tri rukovoditelja “21st Century Foxa”, navodno rekli da je Keli budućnost mreže, da je previše vrijedna da bi se izgubila.

Margot Robi je najveća zvijezda u “Bombshellu” koja ne igra stvarnu osobu. Utjelovljuje Kajlu Pospisil (Kayla), producenticu “Fox Newsa” koja je izmišljena za ovaj film.

Godinama unazad priča se o ovoj velikoj aferi koja je utjecala na rad novinarki i voditeljica u jednoj od vodećih medijskih kuća u svijetu. Grečen je svojim optužbama započela odmotavanje klupka, a filmsko ostvarenje “Bombshell” zauvijek ga zakovalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.