PLAVA KRV

Minimalizam i elegancija kraljice Ranije i njene porodice

Kraljevski par, kralj Abdulah i njegova prekrasna supruga ne kriju ponos okruženi svojim nasljednicima

Kralj i kraljica Jordana sa svojim nasljednicima. Agencije

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ /Avaz.ba

22.12.2019

Svaka kraljevska porodica tradicionalno za božićne blagdane uputi zajedničku čestitku u obliku portreta. Ovako nešto ušlo je i u praksu jordanske kraljevine, na čijem čelu je 57 – godišnji kralj Abdulah II (Abdullah).

Kraljevski portreti odavno su prestali biti bajkoviti prikazi koji bi kod pučana trebali izazvati zavist i divljenje, pa se danas ipak nastoje prikazati kao dio naroda. Jordanska kraljevska porodica odlučila se za minimalistički pristup koji fokus stavlja na njih kao skladnu porodicu.

Mladolik izgled

Portret ove arapske porodice obišao je svijet, a fotografije koje odišu jednostavnošću i minimalističkim pristupom pravo su osvježenje u inače vrlo raskošnim čestitkama. Cijela porodica pozira u vrlo jednostavnim bijelim majicama ili košuljama.

Kraljevski par, kralj Abdulah i njegova prekrasna supruga kraljica Ranija (Rania) ne kriju ponos okruženi svojim nasljednicima, 25-godišnjim princom Huseinom, 23-godišnjom princezom Iman, 19-godišnjom princom Selmom, i najmlađim 14-godišnjim princom Hašimom.

-Kako se bližimo Novoj godini želimo sve najljepše vašoj porodici od naše porodice - napisala je kraljica Ranija na službenom Instagram profilu gdje je objavila dvije fotografije, a ispod iste su prikazani i potpisi svih šestero članova kraljevstva.Kraljica Ranija na fotografijama je oduševila svojom ljepotom i mladolikim izgledom, a nije tajna da se smatra jednom od najljepših pripadnica kraljevskih porodica svijeta.

Ona je već 20 godina sa svojim suprugom, kraljem Abdulahom II, na prijestolju ove arapske države.

Biti iskren

Ova lijepa kraljica, osim po svom istančanom modnom stilu, poznata je i kao velika zagovornica emancipacije žena u arapskom svijetu, a o svemu tome, kao i o nužnosti većeg uključivanja u obrazovni proces.

- Smatram kako je najvažnije uspjeti ostati autentičan, živjeti u skladu s uvjerenjima i biti iskren, posebno danas, kad u javnosti dominira mržnja, netolerancija, ljutnja i strah. Ovo se odnosi i na ljude koji su na uticajnim pozicijama - poručila je lijepa kraljica.

Ona smatra da je najvažnije da čovjek slijedi svoja uvjerenja i bude iskren. Ranija Al Jasin, rođena je u Kuvajtu u porodici Palestinaca. Radila je u Amanu, u tehnološkom gigantu „Apple, kada je upoznala Abdulaha, koji je tada bio princ. Sa samo 28 godina postala je kraljica Jordana, kad je njen suprug zasjeo na prijesto jordanske kraljevine.

- Uvijek biram odjeću s obzirom na moju funkciju. Ne pratim trendove, već nosim ono u čemu se dobro osjećam. Najbolje se osjećam u jednostavnoj odjeći, to me najbolje opisuje. Naravno, uvijek će biti komentara na račun stajlinga, ali radije bih da se priča o mom poslu. Kad ste javna osoba, to spada na neki način i u opis posla – izjavila je u jednom intervjuu uvijek besprijekorno dotjerana kraljica, koja je i za zapadnjake simbol moderne arapske žene.

Najmlađa kraljica

Već na samo spominjanje kralja i kraljice, njihov život zvuči kao bajka, Ranija je pokazala da njihov posao nije sjedenje u zlatnim odajama te da ona nikako nije tradicionalna kraljica.

– Biti kraljica je posao kao i svaki drugi. To nema nikakve veze s krunama, kolima ili dvorcima. Ja sam se obavezala da ću ljudima u Jordanu služiti kako najbolje mogu – rekla je Ranija, koja je na prijestolje zasjela sa samo 28 godina i tako postala najmlađa kraljica na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.