STAVOVI

Hadžihafizbegović: Sretni smo, sramna cifra od 1.600.000 povećana je na četiri miliona maraka!

Amandman predložili SDA, SBB i DF, a usvojio ga Parlament FBiH

Hadžihafizbegović: Riješiti probleme bh. kinematografije. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

24.12.2019

Emir Hadžihafizbegović, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo, u svoje te u ime Ive Čolaka, predsjednika UO-a Fondacije, i člana Milana Trivića, izrazio je zahvalnost svim poslanicima Parlamenta Federacije BiH , strankama SDA, SBB, DF i HDZ, koje su usvojile amandman da se sredstva Fondaciji sa 1.600.000 uvećaju na četiri miliona KM.

Emir Hadžihafizbegović. Arhiva

Stanje u regionu

- Dugo tražimo da se ta sramna cifra poveća i, evo, ovog puta se to i desilo. Parlament je to usvojo. Nažalost, SDP i Naša stranka nisu glasali za taj amandman, koji su predložili SDA, SBB i DF. Zašto? To je nama svima velika zagonetka. Nije loše spomenuti koliko države u regiji izdvajaju za konematografiju - Slovenija 20 miliona KM, Hrvatska skoro 18 miliona, Srbija se popela na 12 miliona, Kosovo na šest, Makedonija skoro deset miliona. Ne znam koliki je fond u Crnoj Gori, ali mi smo imali sramnih 1.600.000 KM, a najprezentnija smo kinematografija, ne samo u regiji – ističe Hadžihafizbegović. 

U duhu nastalih promjena, kaže da se nadaju da će Parlament FBiH vrlo brzo staviti u raspravu zakon o audio-vizuelnoj djelatnosti, koji se, kako ističe, godinama kiseli u Federalnom parlamentu i nije došao na red.

Nasušna potreba

- Čekamo taj zakon kao nasušnu potrebu, jer bi se njime riješili svi problemi bh. kinematografije. Duboko vjerujem da će u vremenu koje je pred nama, isti ovi poslanici i usvojiti zakon – poručuje Hadžihafizbegović. 

Udruženje, SFF...

- Nadam se da će slična rekacija uskoro stići iz Udruženja filmskih radnika, Sarajevo Film Festivala. Ustvari, iz svih onih institucija koje su promovirale bh. kinematografiju – kaž

quote
<p>Sigurno&nbsp;<span style="background-color: initial;">se svi sjećaju&nbsp;&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">velike praznine i&nbsp;&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">vakuuma, dvije godine nismo snimili&nbsp;&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">igrani film, što je, zaista, bila&nbsp;&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">kulturološka sramota, ali nije bilo novca, </span><span style="background-color: initial;">naglašava&nbsp;&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Hadžihafizbegović.</span></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.