SEKS-SKANDAL

Vajnstinu u ponedjeljak počinje suđenje, prijeti mu doživotni zatvor

Tužilaštvo nastoji uvjeriti porotu da je Vajnstin uključen u uzorak predatorskog seksualnog ponašanja

Vajnstin: Gotovo 90 žena ga optužilo za seksualne prijestupe. Arhiv

Avaz.ba

4.1.2020

Suđenje Harviju Vajnstinu (Harvey Weinstein) za seksualna nedjela počinje u ponedjeljak, više od dvije godine nakon skandala koji je potaknuo pokret #MeToo zahvaljujući kojem su sa svojih pozicija pali deseci moćnih muškaraca.

Osramoćeni filmski moćnik bit će suočen s doživotnim zatvorom bude li osuđen za seksualni napad temeljem optužbe njujorškog državnog suda, a očekuje se da će suđenje trajati šest sedmica. 

Gotovo 90 žena, uključujući Anđelinu Đoli (Angelina Jolie) i Gvinet Poltrou (Gwyneth Paltrow), optužilo je 67-godišnjeg filmskog moćnika za seksualne prijestupe nakon što su u "New York Timesu" u oktobru 2017. detaljno objavljene optužbe protiv njega.

Nekad jednom od najmoćnijih ljudi u Holivudu sudi se za optužbe povezane samo s dvije žene, s obzirom na teškoće procesuiranja slučajeva koji su se dogodili mnogo godina unazad. 

Bivši produkcijska asistentica Mimi Haleji (Haleyi) optužuje producenta "Pulp Fictiona" da ju je prisilio na oralni seks u svom stanu u Njujorku u julu 2006.

Druga njegova žrtva je anonimna. Ona je rekla da ju je Vajnstin, suosnivač "Miramax Filmsa", silovao u hotelskoj sobi u Njujorku u martu 2013.

Optužnica je izmijenjena u avgustu te je uključeno svjedočenje glumice Anabele Sciore (Annabella Sciorre) ("The Sopranos") jer tužilaštvo nastoji uvjeriti porotu da je Vajnstin uključen u uzorak predatorskog seksualnog ponašanja.

Optužnica će predstavljati prekretnicu za pokret #MeToo u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe moći u Holivudu i drugdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.