LONDON

Uznemirenje u Velikoj Britaniji zbog povlačenja princa Harija s kraljevske dužnosti

Kraljevska porodica povrijeđena je objavom vojvode i vojvotkinje od Saseksa

Megan Markl i princ Hari. Agencije

Avaz.ba / Vijesti.me

9.1.2020

Britanska kraljevska porodica pokušava danas ublažiti kritike medija i uznemirenje javnosti zbog iznenadne objave princa Harija (Harry) i njegove supruge Megan (Meghan) da se planiraju povući s kraljevskih dužnosti.

Izjava tog para da planira postepeno izgraditi "novi put za članove kraljevske porodice u savremenom svijetu" uznemirila je visoke članove te porodice koji, kako izgleda, nisu bili unaprijed obaviješteni o toj odluci.

Kraljevska porodica je "povrijeđena objavom vojvode i vojvotkinje od Saseksa da će se povući kao visoki članovi porodice. Princ Hari i Megan nisu se savjetovali ni sa kim iz porodice o svom saopćenju", rečeno je dopisniku BBC-ja za kraljevska pitanja u izvorima Bakingemske palače.

Kako je on prenio, Bakingemska palača bila je potpuno iznenađena odlukom pošto su razgovori o njihovoj budućnosti počeli, ali su bili u vrlo ranoj fazi, javlja BBC.

Britanskim medijima također se nije dopala odluka, tako da su danas par osuđivali u člancima, kolumnama i uvodnicima, gdje je izraženo sve, od razočarenja do bijesa.

List "Daily Mirror" naveo je u uvodniku da to što par nije obavijestio Harijevu baku, kraljicu Elizabetu Drugu o svojim planovima "pokazuje šokantno zanemarivanje žene čiji je cio život rukovođen osjećajem za dužnost i čast".

Londonski "Times" optužio je Harija da je "uvredljiv i impulsivan", dok je "Daily Mail" napisao da par želi status viših članova kraljevske porodice, ali privatnost i slobodu privatnih građana. Listovi "Sun" i "New York Post" opisali su njihovo odvajanje kao Mexit, igra riječi s Brexitom, britanskim predstojećim izlaskom iz EU krajem ovog mjeseca.

Tridesetpetogodišnji Hari je unuk kraljice Elizabete i šesti u redu za britanski tron, iza svog oca, brata, i troje bratovljeve djece. Sa svojom riđom kosom i bradom on je jedan od najprepoznatljivijih i popularnijih članova kraljevske porodice i cijeli život je proveo u centru medijske pažnje.

Prije nego što se udala za princa Harija na kraljevskom vjenčanju koje je praćeno širom svijeta 2018. godine, 38-godišnja vojvotkinja od Saseksa bila je američka glumica Megan Markl, zvijezda televizijske serije "Dva lica pravde" (Suits). Njihovo prvo dijete Arči rođeno je u maju 2019. godine.

Čitav poremećaj počeo je jučer saopćenjem iz Bakingemske palače opisano kao lična poruka vojvode i vojvotkinje od Saseksa. U njemu se kaže da se Hari i Megan žele odvojiti od kraljevskih dužnosti, postati finansijski nezavisni i dijeliti vrijeme između Velike Britanije i Sjeverne Amerike.

Nekoliko sati poslije njihove objave postalo je očigledno da je došlo da razlike u stavovima. Bakingemska palača izdala je drugo saopćenje u kojem je navedeno da se još mnoga pitanja trebaju razraditi prije nego što se plan para može realizirati i da su razgovori s parom u "ranoj fazi".

Saopćenje je ukazivalo na to da je najava Harija i Megan iznenadila kraljevsku porodicu.

Megan je kao glumica navikla na medijsku pažnju i prije braka, ali nije krila da je tranzicija kada je postala globalno poznata ličnost i dio britanske kraljevske porodice za nju bila teška. Par je posebno bio kritičan prema načinu kako su ih tretirali britanski tabloidi čije je agresivno izvještavanje o svemu vezanom uz kraljevsku porodicu poznato.

Oni su otkrili svoje teškoće s medijima u dokumentarcu televizije ITV "Hari i Megan, afričko putovanje", koji ih prati tokom nedavnog puta na jug Afrike. Oboje su rekli da im je bilo teško da budu u centru pažnje posebno zato što je, prema njima, mnogo od onoga što je objavljeno netačno.

- Nikad nisam mislila da će biti lako, ali sam mislila da će biti fer. I taj dio je teško prihvatiti - rekla je Megan.

Njihova objava pokrenula je niz pitanja, uključujući da li par treba  vratiti sredstva britanskih poreznih obveznika potrošena na renoviranje njihovog doma, kuće Frogmor u Vindzoru, koje je koštalo 2,4 miliona funti.

Kraljevska porodica također će pratiti kako javnost reagira na vijesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.