PLAVA KRV

Hari i Megan: Historija od prije 83 godine se ponavlja

Harija i Megan upoređuju s bivšim britanskim kraljem Edvardom VIII, koji je abdicirao zbog ljubavi prema razvedenoj Amerikanki Volis Simpson

Hari i Megan: Počinju novi život. Agencije

Avaz.ba

10.1.2020

Britanski princ Hari (Harry) i njegova žena Megan Markl (Meghan Markle) efektivno su se povukli sa svojih kraljevskih dužnosti i odlučili da ostatak svoje budućnosti provedu u Sjevernoj Americi, a iako je njihova odluka zatekla mnoge – uključujući kraljicu Elizabetu II (Elizabeth) – ovo nije prvi takav slučaj.

Historija se ponavlja, piše “Daily Mail”, upoređujući Harija i Megan s bivšim britanskim kraljem Edvardom VIII (Edward), koji nije bio na tronu ni godinu prije abdikacije, i njegovom suprugom Volis (Simpson Wallis), Amerikankom koja je bila razvedena i zbog koje je ostavio tron. 

Tadašnji premijer Stenli Boldvin (Stanley Baldwin) se protivio ovom braku, pa je Edvard abdicirao i naslijedio ga je mlađi brat Džordž VI (George), otac kraljice Elizabete II. 

Edvardova vladavina od 326 dana je bila najkraća do sada u britanskoj historiji (20. januar – 11. decembar 1936). Edvard je znao da će Boldvinova vlada podnijeti ostavku ako dođe do braka, što bi dovelo dalje do općih izbora i upropastilo status politički neutralne konstitutivne monarhije. Stoga je napustio tron, preuzeo titulu vojvode od Vindzora i oženio se Volis 1937. Ostatak svojih života su proveli u Francuskoj.

Edvard VIII je 1936. bio veoma popularan, novi kralj, ali on je sve odbacio zbog ljubavi, a taj događaj je zauvijek obilježio britansku kraljevsku porodicu. Kad je njihova želja za brakom naišla na protivljenje u vladi, tada je objašnjenje pruženo javnosti glasilo da je Edvard na čelu Engleske crkve koja tada nije odobravala ponovni brak nakon razvoda ukoliko je bivši supružnik i dalje živ. 

“Abdikacija” Harija i Megan nije ni izbliza toliko dramatična koliko je bila Edvardova prije 83 godine, ali je njihova odluka ipak zatekla Bakingemsku palaču, kao i svjetsku javnost. Mediji navode da su Megan i Hari objavili svoje povlačenje, a da nisu ni rekli kraljici.

“Daily Mail" ocjenjuje da će, za razliku od Edvardovog - koje je dovelo do egzistencijalne krize kraljevske porodice i neočekivanog krunisanja Džordža VI - povlačenje Harija i Megan ojačati instituciju monarhije.

Kad su se Hari i Megan vjenčali, u ceremoniji koju je pratio čitav svijet buduća vojvotkinja je imala 34 godine, poput Volis kad je upoznala Edvarda. Mnogi su tada smatrali da je otvoreno novo poglavlje u historiji Vindzora, međutim, Megan nije znala šta je monarhija zaista niti kakve uloge pripadnici kraljevske porodice moraju igrati u javnom životu Britanije. 

Ni Hari ne zaostaje – oboje djeluju nesvjesno zbog činjenice da je britanska monarhija “delikatno konstitutivno čudo”, kako piše “Daily Mail”, a ne mašina za štampanje stavova njenih pripadnika koliko god da su plemeniti.

Niži članovi porodice poput Harija i Megan – a Hari je šesti u redu za tron – suštinski služe da obave javne dužnosti koje viši članovi ne mogu postići. Također, moraju čuvati svoje stavove u privatnosti, međutim, ni Hari ni Megan nisu mogli to postići. Megan se prikazala u svjetlu ambiciozne, poslovne žene, koja želi istaći svoje stavove o klimatskim promjenama do prava žena, a par je izašao u javnost tokom boravka u Africi i u dokumentarnom filmu iznio sve jade kraljevskog života.

 

Edvard i Volis Simpson. Agencije

Kraljicina duga vladavina se bliži kraju, a protekla godina bila je, po njenom sopstvenom priznanju, turbulentna. Osim dokumentarca Harija i Megan koji je šokirao kraljevsku porodicu nakon što je Hari javno progovorio o svom jazu s bratom Vilijamom, tu je i katastrofalni intervju kraljicinog sina, princa Endrua (Andrew), koji je osramoćen zbog svoje veze s milijarderom pedofilom Džefrijem Epstajnom (Jeffrey Epstein).

Jednog dana neko će naslijediti kraljicu. Kralj Čarls III (Charles) imat će kratku vladavinu, kako se pretpostavlja, iako sada skoro niko ne dovodi u pitanje njegovu prikladnost za tu ulogu. Primjedbe na račun njegove veze s Kamilom (Camilla), vojvotkinjom od Kornvola, su prošlost. Sljedeći u nizu su princ Vilijam (William) i Kejt Midlton (Kate Midleton), koji su pravi primjer dobrog ponašanja u svim prilikama.

Štaviše, odluka Harija i Megan donosi u sadašnjoj situaciji dobit svim članovima kraljevske porodice. Dok se princ Čarls, Vilijam i njegov sin Džordž pripremaju za krunu, Hari i Megan odlaze da žive željenim načinom života. Ovo će samo ojačati instituciju, zaključuje “Daily Mail”.

Kraljica Elizabeta II. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.