TOP-INTERVJU

Branislav Lečić za "Avaz": Balkan mora prevazići gluposti

Čovjek je dugo vremena želio da leti. Strašno je padao i njegovi letovi su se završavali razbijenog nosa, a ponekad i života. To ne znači da treba odustati od letenja

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

5.1.2020

Lečić: Dok dišem, borit ću se za smisao života. Arhiv

Glumac Branislav Lečić (64) novogodišnje i božićne praznike proveo je s porodicom. Kako je u intervjuu iz Beograda za „Dnevni avaz“ rekao, sve praznike posvećuje njoj. 

Potpun i cijeli

- Nove godine volim da dočekujem s djecom, jer mi nedostaju. Zato s njima provodim. Ivan, Ana i Lav, s njima je najljepše na svijetu. Uz njih se osjećam potpun i cijeli – kaže nam Lečić.

Ovaj vrhunski glumac otkrio nam je šta planira u 2020. godini, ali i čime je trenutno okupiran.

- Od ove godine očekujem, ako Bog da, da se urazumimo. To je nešto što bi bilo idealno. Da sve ovo što radimo ne radimo ni za koga od naroda niti država, nego da moramo da nađemo zajedničke interese da se ujedinimo oko toga i jednostavno počnemo da zidamo bolju budućnost za podmladak koji smo stvorili – ističe Lečić.

Na naše pitanje koliko je realno da se to ostvari, Lečić odgovara:

- Znate šta, čovjek je dugo vremena želio da leti. Strašno je padao i njegovi letovi su se završavali razbijenog nosa, a ponekad i života. To ne znači da treba odustati od letenja. Kao što znate, svako ko je nastavio na kraju je to i postigao. Mi smo ipak ljudska generacija koja na svojim greškama uči. Ma koliko izgledalo nemoguće, ali ipak na kraju dolazi do znanja i učenja. Nadam se da ćemo godine koje dolaze upotrijebiti da steknemo znanje da ovako razjedinjeni, posvađani, apsolutno ni sebi ni drugima ne pomažemo ništa, posebno jer nemamo mogućnost da konkurišemo u svijetu ozbiljnih država i naroda.

Moderan sistem

Dodaje da je bitno da se Balkanci ujedine na interesnom nivou u ekonomiji, kulturi i politici.

- Da prevaziđemo sve gluposti i počnemo zidati normalan, moderan sistem koji će obezbijediti da mladost ovdje ostane. Ne mogu nikome da savjetujem da, zbog iskustva koje je tužno ili loše, odustane. To nije u mojoj prirodi. Dokle god dišem, borit ću se za smisao života, dok dišem, neću izgubiti ni vjeru ni nadu. Zato što smatram da je neophodno imati ideal, jer bez njega nema ni ozbiljnog pokretanja energije. A nekada i najčešće ni ostvarenja bilo kakvih rezultata – iskren je glumac.

Kroz smijeh nam govori i da trenutno radi na predstavi koja se zove „Mamu mu je**m ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog.

- Baš tako se komad zove. Premijera će biti u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu 25. januara. Igra veoma dobra ekipa, Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, ja i ekipa mladih glumaca, njih šestoro. Očekujem da će biti vrlo uzbudljiva i lijepa predstava. Siguran sam da će biti pozvana i u Sarajevo i da ćemo gostovati – zaključuje Lečić.

Naše nesretne situacije

- Predstava „Mamu mu je**m ko je prvi počeo“ na ozbiljan, duhovni i emotivan način, ako hoćete, govori o sudaru Erosa i Tanatosa, koji je jako vezan za naše živote i ovaj teren. Nije ništa banalno ni politički spolja, već je mnogo više unutra, tumači ljudske odnose i naše nesretne situacije koje nikako da prevaziđemo snagom svog duha – kazao je Lečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.