SKANDAL

Iz tima Dragana Bjelogrlića za "Avaz": Poduzet ćemo pravne korake zbog laži o filmu "Jesen samuraja"

Srbijanski reditelj Predrag Gaga Antonijević srbijanskim medijima dostavio navodnu prepisku s Bjelogrlićem iz 2016. godine

Bjelogrlić: Demantirao sve. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

13.1.2020

Velika prašina se digla, kako u Srbiji tako i u kompletnom regionu, nakon što je srbijanski reditelj Predrag Gaga Antonijević optužio Dragana Bjelogrlića da mu je početkom 2016. godine nudio mito da podrži film “Jesen samuraja”.

Antonijević je tamošnjim medijima dostavio i navodnu prepisku s Bjelogrlićem iz te godine, u kojoj se govori o tome da bi se ''moglo zaraditi 100 soma", a u mailu se vidi da Antonijević to odbija.

Nije dugo trebalo da se oglasi i Bjelogrlić, jedan od omiljenih glumaca u svim zemljama bivše Jugoslavije, i demantira sve navode. Kontaktirali smo Bjelogrlića, a iz njegovog tima su nam rekli da je to sve laž te da će poduzeti pravne korake. Naglasili su da je Bjelogrlić sve što ima rekao u zvaničnom saopćenju za medije kada je u pitanju ta tema.

Nikakvu prepisku takve vrste nisam vodio s Predragom Antonijevićem, niti sam mu nudio mito. Kako je došlo do toga da se lažira mail komunikacija od prije skoro četiri godine, utvrdit će se u sudskom postupku i pred nadležnim organima. Zašto se ovaj gnusni napad na mene pojavio baš sada - kazao je Bjelogrlić.

Bjelogrlić: Demantirao sve - Avaz
Bjelogrlić: jedan od omiljenih glumaca u svim zemljama bivše Jugoslavije - Avaz
Bjelogrlić: Ne želi se oglašavati - Avaz
Bjelogrlić: Sve će se riješiti u nadležnim insitucijama - Avaz
Bjelogrlić s rediteljem Ademirom Kenovićem u Sarajevu - Avaz

Naveo je i da je 25. decembra prošle godine održana sjednica Grupacije za kinematografiju, na čijem je čelu upravo on, i svih strukovnih udruženja iz oblasti kinematografije.

Objasnio je da je tada izglasano nepovjerenje predsjednici UO Jeleni Trivan i cijelom UO FCS i donesena je odluka da se od članova UO zahtijeva da podnesu ostavke nakon razgovora s Upravnim odborom Filmskog centra Srbije i predsjednicom UO Jelenom Trivan.

- Taj zahtjev formalno je poslan 8. januara 2020. godine. Istog dana kolega Predrag Antonijević dostavlja Asocijaciji reditelja izmišljenu prepisku s početka 2016. godine, kojom optužuje mene za nuđenje mita Komisiji, kojom on u tom trenutku predsjedava, da bi se dodijelila sredstva za snimanje jednog filma. Postavlja se pitanje zašto Gaga Antonijević nije, u skladu sa zakonskim obavezama, prijavio nadležnim organima i UO FCS ovo moje navodno protuzakonito ponašanje u aprilu 2016., otkad datira izmišljeni mail, nego čak četiri godine kasnije, i to baš na dan kada se traži smjena Jelene Trivan i UO FCS - pita se Bjelogrlić.

Da apsurd bude veći, kako je naveo, Komisija FCS-a je dodijelila sredstva filmu za koji je navodno nudio mito. 

- Štaviše, i moj film je dobio sredstva istom tom prilikom. Da li ovo znači da treba da očekujem novi mail u kojem mu nudim pare i za moj projekt za koji sam dobio poticaje? Više je nego očigledno da cijela ova navodna afera ima za cilj da skrene pažnju s činjenice da je cjelokupna filmska industrija ujedinjena te da je jednoglasno zahtijevala smjenu Jelene Trivan i cjelokupnog UO Filmskog centra Srbije. Jasno je da, već ustaljenim metodama "spinovanja", tema medija ne treba da bude zahtjev za smjenu Jelene Trivan i OU FCS-a, već moje navodne "koruptivne aktivnosti" - zaključio je Bjelogrlić, dodavši da sve što ima rješavat će s nadležnim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.