SVIJET

Glumica iz "Porodice Soprano" na sudu: Harvi Vajnstin me silovao

Njega je više od 80 žena optužilo za seksualno zlostavljanje

Anabela Siora, Harvi Vajnstin. Agencije

I. K. / Avaz.ba

24.1.2020

Glumica Anabela Siora (Annabella Sciorra) svjedočila je danas na suđenju holivudskom mogulu Harviju Vajnstinu (Harvey Weinstein) da ju je on silovao početkom 1990-ih. 

Siora, najpoznatija po ulazi u seriji "Porodica Soprano", ključni je svjedok na suđenju i najpoznatija članica pokreta "MeToo", koja će svjedočiti protiv Vajnstina.  



Anabela Siora. Agencije

Pedesetdevetogodišnja glumica rekla je na sudu da je Vajnstin upao u njen apartman u Malibu i silovao je.

- Udarala sam ga šakama i nogama, pokušala sam ga maknuti od sebe - opisala je Siora na sudu.

Kada su se poslije sreli, on joj je zaprijetio da ne smije nikome reći za silovanje.

- Ovo ostaje između tebe i mene, rekao je smiješeći se Vajnstin, iako je njegov ton bio vrlo prijeteći - ispričala je ona na sudu.

Vajnstin je slušao Siorino svjedočenje u tišini te je ponekad zapisivao bilješke. U sudnicu je došao ranije s asistentom, ali nije koristio hodalicu kao u prethodnim sedmicama.

Optužbe koje su iznijele Siora i četiri druge žene nisu kažnjive za Vajnstina jer je nastupila zastara, ali se tužioci nadaju da će ta svjedočenja pokazati obrazac Vajnstinovog predatorskog ponašanja.

Njujorški tužioci počeli su jučer iznositi optužbe protiv Vajnstina, opisujući bivšeg filmskog producenta kao silovatelja. Suđenje je počelo 6. januara i moglo bi trajati još šest sedmica.


Harvi Vajnstin. Agencije

Vajnstin se izjasnio da nije kriv po optužbi za napastovanje dvije žena. Ako bude osuđen za najozbiljniju optužbu, predatorski seksualni napad, čeka ga život u zatvoru.

Od 2017. više od 80 žena optužilo ga je za seksualna nedjela, kada je osnovan pokret "MeToo", u kojem žene iznose javne optužbe protiv moćnih ljudi u poslovnom svijetu, te svijetu zabave i politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.