EKSKLUZIV

Andre Rejes iz "Gipsy Kingsa" za "Avaz": Jedva čekamo da čujemo šta Sarajevo misli o nama

Ja sam autentični „Gipsy King“

Piše: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ/Avaz.ba

24.1.2020

Sarajevo će 20. februara ugostiti slavni „world music” sastav „Gipsy Kings predvođen Andrejom Rejesom (Andre Reyes) i za ovaj muzički događaj vlada zaista veliko interesiranje. Dok publika odbrojava dane do spektakla u Skenderiji, mi smo se u španskoj Malagi susreli i uradili ekskluzivni intervju s Rejesom.

Sjajan trenutak

Svojevrsna kombinacija mediteranske opuštenosti s vrhunskim profesionalizmom zapadnog stila rezultirali su ugodnim druženjem, veoma zanimljivim intervjuom te spontanim Rejesovim mini koncertom, koji je dao naslutiti da se za glavni grad BiH sprema istinska muzička poslastica. 

Opušten i veoma dobro raspoložen, ali pod budnim okom nekoliko agenata i producenta, kao što i doliči zvijezdama svjetskog kalibra, Rejes je otvoreno govorio o svojoj grupi, karijeri, dolasku u našu zemlju... 

U februaru dolazite u Bosnu i Hercegovinu. Ako se ne varam, ovo će biti Vaš prvi dolazak u glavni grad BiH Sarajevo? 

- Veoma smo sretni i velika nam je čast što dolazimo u Sarajevo. Nadamo se da ćemo imati sjajnu publiku, koja voli našu muziku. Dat ćemo sve od sebe da zajedno s publikom podijelimo jedan sjajan trenutak. 

Šta Vam je prva asocijacija na Sarajevo i BiH? 

- Mislimo da je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja i inače volimo zemlje smještene u tom dijelu. Nastupali smo u mnogim obližnjim zemljama poput Rumunije i zaista volimo taj dio svijeta. 

Mnogo radimo

Vjerovatno znate da u BiH uživate zaista veliku popularnost. 

- Mi smo svjesni da smo popularni širom svijeta i to je zaista sjajno. Divno je biti toliko voljen. 

Interesirate li se prije dolaska u neku zemlju o popularnosti Vaših pjesama u njoj? 

- Naravno. Uvijek jedva čekamo da čujemo šta kažu i da čujemo šta sarajevska publika misli o nama. Izuzetno smo sretni što imamo priliku pjevati za njih. Stvarno govorim srcem kada kažem da ih želimo usrećiti. 

Od organizatora Vaše turneje po bivšoj Jugoslaviji Tomislava Kašljevića čula sam da je zbog velikog interesiranja za vaše nastupe bilo teško naći termin za region. Dosadi li Vam ponekad život na sceni i točkovima?

- Takav život nama nikada ne dosadi, mi zaista radimo mnogo i stalno pišemo nove pjesme i ne možemo provesti ni minutu bez pjevanja. Mi stalno pjevamo, ispred kamina, u svim prilikama, čak i kada hodamo. Mi to volimo. 

U javnosti se dosta špekulira o identitetu grupe, jer su se pojavili sastavi koji, također, u svom nazivu imaju „Gipsy Kings“. Jeste li Vi “pravi” „Gipsy Kingsi“?

- Ja sam autentični „Gipsy King“. Kada se naša grupa razdvojila, ostali članovi su, poslije oktobra 2014. godine, oformili svako svoju grupu, jer su svi željeli da članovi njihove porodice rade zajedno s njima. Ali ja sam pravi. I ja sam okružen svojom porodicom, nećacima… Svaka grupa radi svoj posao. Slažem se s tim i sviđa mi se. Kada smo odlučili da se razdvojimo, imali smo sastanak na kojem smo se dogovorili da svako može da radi zasebno i da koristi ime „Gipsy Kings“. 



Andre Rejes: Velika nam je čast što dolazimo u BiH. Avaz

Dobro raspoloženje

Kako nastupate po cijelom svijetu, jeste li nekada prilagodili repertoar određenoj zemlji i kada se to desilo?

- Ovo pitanje je komplicirano, ali smatramo da smo u svakoj zemlji u kojoj smo nastupali dali sve od sebe. Ne postoji zemlja do koje naša muzika nije stigla. Bili smo na mnogim mjestima, poput Afrike, Australije, Japana, i naša muzika je cijenjena širom svijeta. Nikada nismo imali problem s repertoarom. 


Na koncu, poruka Vašoj publici u Sarajevu i BiH?  

- Želimo da publika dođe i da posluša našu muziku. Jedva čekamo da usrećimo ljude u Sarajevu i sigurni smo da će u dvorani vladati dobro raspoloženje.


S Goranom Bregovićem smo kao porodica

Sarađivali ste 2012. godine s Goranom Bregovićem. Kako se sjećate tih dana u studiju?

- Goran mi je bio veoma drag, on je sjajan muzičar i umjetnik i bilo mi je zadovoljstvo raditi s njim. On predstavlja muziku s Balkana i, ustvari, to je bila razmjena muzike s Balkana i muzike „Gipsy Kingsa“. Postoji mnogo sličnosti između ove dvije vrste muzike. Na neki način, bilo je komplicirano ući u njegove pjesme. Ali, radeći s njim, osjećali  

Ulaznice za koncert u Skenderiji

Cijena ulaznica za spektakl u Skenderiji je od 30 do 80 KM i mogu se nabaviti putem sistema kupikratu.ba, kao i na blagajni BKC-a, na platou Skenderije te u Ferhadiji.   U okviru turneje po regionu „Gipsy Kings“ će nastupiti i u Zagrebu (18. 2.), Beogradu (19. 2.) te Banjoj Luci (21. 2).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.