PLAVA KRV

Ko je sve ostao bez kraljevske titule i zašto

Španski vladar oduzeo sestri titulu zbog finansijskog skandala. Rumunski princ prihvatio vanbračno dijete

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

27.1.2020

Holandski princ sa porodicom: Odabrao ljubav. Agencije

Pravila kraljevskih porodica donesena su da se poštuju, a ako se krše u bilo kojoj mjeri, njihovi članovi snose posljedice i trebaju preuzeti odgovornost. Povijest je ispisala brojne primjere pripadnika „plave krvi“ koji su zbog svog nepromišljenog ponašanja izgubili titule.

Aktuelni primjer gubitka kraljevske titule princa Harija (Harry) nije jedini takav slučaj. U povijesti su se nizali razni skandali, neuobičajeni protokoli i oduzimanja titula u većini kraljevskih porodica u svijetu. Britanska monarhija nije izuzetak u tome, kao ni njeni evropski susjedi, ali i kraljevine i carevine na Dalekom istoku.


Službeni razvod

Najbolji primjer koji javnost pamti slučaj je Dajane (Diana), princeze koja je ostala bez titule nakon razvoda od princa Čarlsa (Charles). Tačnije, nakon što je dala potpuno iskren i emotivan intervju televizijskoj kući BBC i prozvala bivšeg supruga za prevaru i aferu s Kamilom Parker Bouls (Camillom Bowles). Kada su se službeno razveli 1996. godine, Dajana je zadržala svoju titulu princeze koju je dobila udajom za najstarijeg sina kraljice Elizabete II.

Takvom je odlukom navodno bila zadovoljna i sama kraljica, no stvari su se počele komplicirati kada je Dajana krenula iznositi prljavo rublje u javnost. Upravo njen bivši suprug, princ Čarls insistirao je kod kraljice na potezu oduzimanja titule, što se na kraju i dogodilo.

-Njegovo visočanstvo, kralj Filip (Felipe) opozvat će korištenje naslova vojvotkinje Palme de Majorke njenom kraljevskom visočanstvu, princezi Kristini (Cristina) - stajalo je u službenoj objavi tek okrunjenog španskog kralja Filipa 2014. godine. Zbog finansijskog skandala koji je njegova sestra Kristina priredila cijeloj kraljevskoj porodici izgubila je sve titule koje je dobila rođenjem.

Skandala nije nedostajalo ni na rumunskom dvoru. Unuk rumunskog kralja Mihaja (Michael), princ Nikolaj (Nicholae) bez svoje je titule ostao zbog moralnih vrijednosti kojih se nije držao.

Sve do svog neprimjerenog ponašanja koje je krio od dvora Nikolaj je bio treći u redu za titulu kralja.

Naime prihvatio je dijete iz vanbračne afere i potpisao očinstvo, što je razljutilo porodicu te ga je odlučila razriješiti titula.

Tajlandska princeza Srirasmi razvodom od supruga, kralja Vajiralongkorna ostala je bez titule, ali i prava na život u vlastitoj zemlji. Bila je optužena za izdaju, prevaru i zlostavljanje.



quote
<p>Baš poput djece njegove sestre Madlen, tako i nasljednici princa Karla Filipa (Carl Philip) nemaju pravo na kraljevske titule. Zgodni princ ovu je odluku dočekao raširenih ruku.</p>

Osim toga, njeni roditelji i neki rođaci završili su u zatvoru zbog vrijeđanja kraljevske porodice, što je na Tajlandu teški zločin.Zbog ljubavi se svoje titule odrekao holandski princ Johan Frisko (Frisco). Upoznao je naime ambicioznu i zgodnu plavušu Mabel Vise Smit (Wisse) te mu je sve drugo postalo manje važno. Problem oko njihovog vjenčanja nastao je nakon što se u javnosti doznalo da je Smit u prošlosti bila u ljubavnoj vezi s trgovcem drogom Klasom Brinsmom (Klaas Bruinsm), 1991. ubijenim u hotelu u Amsterdamu.

Prošle godine švedski kralj Karl (Carl) Gustav XVI donio je proglas o ukidanju velikog broja direktnih nasljednika trona. Tim zakonom, kojim je pokušao smanjiti broj članova kraljevstva koji trebaju obnašati državne i monarhijske dužnosti, najviše je „oštetio“ svoju najmlađu kćerku, princezu Madlen (Madeleine). Princeza Madlen i njeno troje djece ostali su bez kraljevskih titula, no ta odluka lijepu Šveđanku nije ni najmanje pogodila.

Teški zločin

Okrenula leđa tradiciji

Zbog ljubavi i strogih zakona japanska princeza Ajako (Ayako) odrekla se svih svojih titula, dužnosti i privilegija. Naime japanska kraljevska porodica ne dozvoljava udaju za pučane, pa je princeza Ajako odlukom o sklapanju braka s Keijem Morijem (Moriy) okrenula leđa višestoljetnoj tradiciji. Treće dijete preminulog cara Norihita vjenčalo se s čovjekom svojih snova po tradicionalnim japanskim običajima u hramu u kojem su svoje vjenčane zavjete izrekli i njeni roditelji te djed i baka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.