MISTERIJE

Najiščekivanija knjiga u 2020.: Stiže "Lažljivi život odraslih", a još niko ne zna ko se krije iza imena Elena Ferante

Autorica čuvene "Napuljske tetralogije" svom izdavaču jednom prilikom rekla da bi prestala pisati ukoliko bi se otkrio njen pravi identitet

Naslovnica jedne od knjiga Elene Ferante. Arhiv

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

28.1.2020

Jedan od najznačajnijih događaja na svjetskoj izdavačkoj sceni u 2020. godini bit će nova knjiga Elene Ferante (Ferrante) pod nazivom "La vita bugiarda degli adulti" (Lažljivi život odraslih).

Riječ je o prvoj knjizi autorice nakon čuvene "Napuljske tetralogije", a brojni svjetski mediji "Lažljivi život odraslih" uvrstili su u listu najiščekivanijih naslova u 2020. godini.

Dodatnu magiju cijeloj priči daje i činjenica da još niko ne zna ko je uopće Elena Ferante. Ova italijanska autorica, pod uvjetom da je žensko, desetljećima je čak u digitalnom svijetu, koji gotovo ne poznaje tajne, uspjela sačuvati misteriju svog identiteta.

Zna se da je svom izdavaču jednom prilikom rekla da bi prestala pisati ukoliko bi se otkrio njen pravi identitet.

Povremeni intervjui koje pisanim putem daje za jedan medij iz zemlje u kojoj se objavi prijevod njenog romana i koji se većinom bave pisanjem i književnošću jedini je Elenin kontakt s javnošću.

Uprkos tome, Ferante je 2016. imenovana jednom od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu u izboru čuvenog magazina „Time“.

Postoje razne teorije o tome ko je Elena Ferante. Po jednoj je ona morala neko vrijeme živjeti u Pizi, ali da se odselila oko 1966. godine. Iz korespondencije koju je Ferante vodila sa svojim izdavačem, ali i na osnovu rijetkih intervjua, može se zaključiti kako je riječ zaista o ženi, ali i majci, koja uz pisanje književnih remek-djela vodi manje-više stabilan, građanski život.  

Ferante je u intervjuu za njemački magazin "Der Spiegel" potvrdila kako njena porodica zna za njen svjetski uspjeh, ali i čuva njenu tajnu.

Italijanski novinar Klaudio Gati (Claudio Gatti) u „The New York Review of Books“ objavio je istraživanje kojim tvrdi da je Elena Ferante ustvari Anita Raja, italijanska prevoditeljica rođena u Napulju 1953. Da su iz Anitinog pera nastali romani ili da ih je pisala zajedno sa suprugom, piscem Dominikom Starnonom (Domenico Starnone), govorilo se i ranije, ali je Gati naveo nove „dokaze“. 

On je zaključio da je Raja Fernate na osnovu dokumenata o nekretninama i finansijskih izvještaja koji, navodno, pokazuju da su uplate koje je Raja primila od izdavača iznenađujuće velike. Uplate su 2014. porasle za 50 posto, a godinu kasnije bile su veće čak za 150 posto. Međutim, to su negirali i Anita, kao i izdavač Elene Ferante. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.