SEDMA UMJETNOST Benedikta Sančez osvojila prestižno priznanje Goja

Senzacija: U 84. godini osvojila nagradu za najbolju novu glumicu

Život vam priređuje brojna iznenađenja, a ovo je jedno od najvećih u mom životu, poručila je Sančez

Avaz.ba
29.01.2020 12:01

Sančez: Slavi nagradu

Foto: Agencije

Benedikta Sančez (Benedicta Sanchez, 84) postala je najstarija žena u historiji španske kinematografije, a vjerovatno i šire, koja je osvojila nagradu za najbolju novu glumicu. Sančez je u svojoj kategoriji osvojila prestižnu nagradu Goja, a pobijedila je još tri, sve odreda mlađahne glumice.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje glumcima i glumicama kojima je nagrađena uloga ujedno i prvo pojavljivanje na filmu, pa su uobičajeni pobjednici oni čija karijera tek počinje. Ipak, Sančez je napravila veliku senzaciju na španskom ekvivalentu Oskara i tako dospjela u svjetske medije.  

- Život vam priređuje brojna iznenađenja, a ovo je jedno od najvećih u mom životu - izustila je neočekivana pobjednica, naturščica koja se nikad nije glumački školovala niti je do poznih godina ikad bila na filmskom setu.

Film u kojem je zaigrala i koji joj je donio veliku nagradu lanjsko je ostvarenje naslova "Bit će vatre", u režiji španskog reditelja francuskog porijekla, Olivera Laxea. Sančez u njemu tumači ulogu majke osuđenog piromana koji se vraća u svoje rodno selo u planinama Galicije. 

  • Sančez na dodjeli nagrade
    Sančez na dodjeli nagrade Foto: Agencije

Komentari

NA VRH