RAZGOVOR

Zijah A. Sokolović za "Avaz": Nagrade su dobre ako uz njih ide novac

Najznačajnija uloga je ta što sam se rodio

Sokolović: Glumac ima posebnu moć. D. Jurišić

Piše: D. Jurišić / Avaz.ba

29.1.2020

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica proslavila je 69. rođendan i povodom toga upriličila tri izvedbe predstava za najmlađu publiku.

Droga i nasilje

Nakon „Ježeve kućice“ i „Prije nego dijete zaspi“, na Velikoj sceni zeničkog pozorišta nastupio je Zijah A. Sokolović izvodeći hit-komediju „Rođenje - Kobajagi donijela me roda“. Predstava je izvedena i povodom obilježavanja 50 godina umjetničkog rada Zijaha A. Sokolovića.

- „Rođenje“ je nastalo u Austriji kao dio projekta „The/Arto“, gdje pomoću glume u formi pozorišne predstave glumac daje sebi za pravo da tumači one stvari koje je ponekad teško objasniti, jer su, jednostavno, za neke prostore zabranjene. Radili smo u okviru projekta predstave o telefonu, matematici i one vrlo ozbiljne o drogi, nasilju u porodici, ravnopravnosti, a sada radimo o samopovređivanju i demokratiji - kaže Sokolović.

Dodaje da putem pozorišta žele ukazati na određene probleme.

- Bitna je informacija, a nju najbolje može prenijeti živ čovjek. Pozorište i glumci imaju posebnu moć i poseban način na koji mogu ispričati neku priču – kaže Sokolović, čija je predstava „Nasilje – za nasilje nema opravdanja“ dobila „Zlatni lovorov vijenac“ kao najbolja predstava u Evropi koja direktno informira djecu o situacijama u kojima se oni nalaze.

Kada su u pitanju nagrade, Sokolović kaže da su one dokaz da je neko gledao pozorište i predstave u kojima glumi te da je imao potrebu na neki ih način nagraditi.

- Tu je neka uzajamna dijaloška forma, to je prvo i najpozitivnije. Nagrade često služe i da bi se čovjek u svijetu marketinga lakše snalazio. Nagrade su dobre da drugima bude neobično, a meni mnogo bolje. I na kraju krajeva, gledano objektivno, ako je tu novac, dobro je došao – kroz osmijeh kaže Sokolović.

Dio posla

U bogatoj karijeri Sokolović je odigrao mnoge uloge.

- Najznačajnija uloga je ta što sam se rodio, ostalo je dio nekog posla, a svako vrijeme ima neku svoju ulogu. Izdvaja se možda samo predstava „Glumac... je glumac... je glumac“, koja govori o odnosu prema pozorištu i prema glumi. Možda mi je ona promijenila život, ali opet nije najznačajnija u tom glumačkom smislu – rekao je na kraju Sokolović.

Donijela me roda

Predstava “Kobajagi donijela me roda” premijeru je imala 18. februara 1993. godine u “Interkult Theatru” u Beču i od tada je osvojila brojne nagrade. 

Na 28. nacionalnom festivalu malih teatarskih formi u Vraci u Bugarskoj predstava je osvojila specijalnu nagradu, a Sokolović dobio Gran pri međunarodnog žirija za najboljeg glumca. Na 17. festivalu pučkog teatra proglašena je najboljom predstavom prema ocjeni stručnog žirija i žirija publike. U Mostaru je 2006. nagrađena „Mostarskom liskom“ kao najbolja predstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.