SERIJA

Gvinet Paltrou optužena da predstavlja zdravstveni rizik za javnost

Već je morala platiti kaznu zbog iznošenja nenaučnih tvrdnji

Paltrou: Kompanija ''Goop'' vrijedi oko 250 miliona dolara. Instagram

M. S. S. / Avaz.ba

31.1.2020

Direktor britanske zdravstvene službe (NHS) Sajmon Stivens (Simon Stevens) optužio je novu seriju Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) na Netflixu da predstavlja “značajni zdravstveni rizik” za javnost, prenosi je BBC.

Serija “The Goop Lab”, snimljena u sjedištu njene istoimene kompanije za zdrav život, bavi se istraživanjem alternativnih metoda liječenja.

Netflix je objavio da je cilj serije da “zabavi, a ne da pruži medicinske savjete”.

No, Stivens je optužio seriju da širi dezinformacije.

Portparol ''Goopa'' kaže da je serija “transparentna u pokrivanju novih tema koje možda nemaju potporu u nauci ili su u ranim fazama analiza”.

Kontroverzna serija počela je da se emitira u petak, 24. januara.

U seriji u šest nastavaka Paltrou je angažirala doktore, istraživače i alternativce kako bi ispitali postupke od “energetskog egzorcizma” do upotrebe psihodeličnih droga u liječenju mentalnih bolesti.

Stivens je u govoru u četvrtak u Oksfordu napao Paltrou i njen tim za promociju postupaka koji predstavljaju značajni rizik za zdravlje ili mitova poput liječenja pokretima ruku iscjelitelja iznad tijela pacijenta.

Njena kompanija ''Goop'' sada je vrijedna oko 250 miliona dolara.

Godine 2018. ''Goop'' je pristao platiti 145.000 dolara zbog iznošenja nenaučnih tvrdnji o jajima od žada za koja je tvrdio da “uravnotežuju hormone i reguliraju menstrualni ciklus”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.