PLAVA KRV

Tajna dugovječnosti i vitalnosti britanske kraljice

Svakodnevno odlazi u duge šetnje kako bi ostala fizički aktivna

Kraljica Elizabeta II: Ove godine slavi 68 godina svoje vladavine. Agencije

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ /Avaz.ba

2.2.2020

Kraljica Elizabeta II. (Elizabeth) najdugovječnija je britanska vladarica. Rođena je 21. aprila 1926. godine, a rođendan slavi dva puta godišnje, privatno na sam dan rođenja i službeno jednu subotu u junu. Prijestolje je preuzela 8. februara 1952. godine, nakon smrti oca Džordža VI (George). Tako da će ove godine proslaviti 68 godina svog vladanja. Majka kraljice Elizabete dočekala je 101. godinu. Mnogi su ubijeđeni da je čeka ista sudbina kao i njenu majku.

Kraljica Elizabeta II: Može dobiti šta god poželi. Agencije

Održava mozak

Uprkos svojim godinama ne odustaje od obavljanja kraljevskih dužnosti. Ima mnogo obaveza i ne namjerava da stane. Državne posjete, humanitarne akcije, razne ceremonije, sve to ona postiže. Naučnici navode da ovakav način života održava mozak vitalnim i mladim. Iako se u svijetu mnogo toga promijenilo tokom njene vladavine, njene navike u ishrani se ne mijenjaju, sudeći po izjavama zvaničnog kraljevskog kuhara.

Kakva bi to bila britanska kraljica kada se ne bi svaki dan budila uz šolju vrućeg čaja, s kapljicom mlijeka i naravno, bez šećera. Uz jutarnji čaj dolazi i neizostavni čajni kolačići. Vrlo je pažljiva prema svom zdravlju. Obožava jesti svježe voće iz vlastitog vrta. U dvorcu Balmoral, gdje provodi ljetne praznike, na raspolaganju su joj prekrasni grmovi malina i jagoda, a seosko imanje Sandringam okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Vindzor.

-Može dobiti šta god joj padne na pamet, ali pojest će samo malo ribe i špinata. Za svoje dobro zdravlje i vitalnost vjerovatno može zahvaliti činjenici da je vrlo disciplinovana osoba - tvrdi njen bivši kuhar.

Redovno odlazi na medicinske preglede, a medicinska njega joj čuva zdravlje. Britanci su veliki šetači, pa tako i kraljevska porodica. Kraljica je vrlo aktivna i u dobroj kondiciji. Svakodnevno odlazi u duge šetnje kako bi ostala fizički aktivna. Kraljica je također poznata po svojoj ljubavi prema konjima - ona uzgaja konje i ponije, a samo jahanje ima brojne zdravstvene prednosti.

Kraljica Elizabeta II: Nije imala bezbrižnu vladavinu. Agencije

Stresno okruženje

Kraljica nikada nije imala bezbrižnu vladavinu niti jednostavno vrijeme kao roditelj. Godina 1992. bila je godina koja će kraljicu podsjećati na “užasnu godinu“, obilježenu požarom u Vindzor dvorcu koji je uništio neprocjenjive artefakte i napravio štetu od 40 miliona funti.

-Njen posao nije samo da sjedi i bude ljubazna prema ljudima. Ona živi u stresnom okruženju, ali ti stresovi možda i nisu svi negativni – rekao je jedan stručnjaka. Objasnio je da stres, u neku ruku, daje ljudima kreativnost, postojanost i zanimanje za život, sve dok to nije destruktivan stres.

Kraljica nikada nije imala prekomjernu tjelesnu težinu. Prema riječima dr. Voltera Vileta (Walter Willett), predsjedavajućeg „Odjela za prehranu na harvardovoj školi za javno zdravlje“, pored nepušenja, biti u “liniji” je vjerovatno najvažnija stvar koju možemo učiniti kako bismo ostali zdravi i živjeli duže. To bi, također, mogla biti tajna dugovječnosti vitkog princa Filipa (Philip). Kraljica Elizabeta jako voli pse, posebno velške korgije.

Kraljica ima bogat društveni život. Ona i princ Filip proslavili su prošle godine 72. godišnjicu braka. Imaju dug život obilježen podizanjem četvero djece i unučadi. Dobrotvorni rad vrlo je važan kraljici Elizabeti, koja je pokrovitelj više od 600 organizacija. 

Kraljica Elizabeta II: Svaku noć popije omiljeni koktel. Agencije

Morao bi otrovati svih 300 zvanica

Za svečane, državne večere, na kojima bude do 300 zvanica, a koje se organiziraju kada kraljicu posjete svjetski državnici, postoji poseban protokol. I u ovom slučaju kraljica izabire meni, a posluga je razvila shemu kako bi spriječili da neko otruje kraljicu. Jedna od strategija uključuje to da se hrana za sve zvanice raspodijeli na tanjire, a tek kada je sve spremno, dolazi poslužitelj koji nasumično odabire tanjir koji će odnijeti kraljici.

-U tom slučaju, ako neko želi otrovati Elizabetu, morao bi otrovati svih 300 zvanica - tvrde upućeni.



Omiljeni koktel

Svaku večer prije nego što sjedne i pojede svoju večeru, britanska kraljica popije čašu svog omiljenog koktela. Džin i Dubonnet za nju je tradicija, a navodno ga je voljela i njena majka. Koktel je prilično jednostavan, na jednu mjericu džina stavite dvije mjerice Dubonneta, aromatiziranog voćnog vina, dodajte krišku limuna i led. I to je to! A osim te tradicije i činjenice da ponekad popije čašu šampanjca prije spavanja, kraljicine prehrambene navike prilično su obične.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.