VELIKO IZNENAĐENJE

"Parazit" ispisao historiju: Četiri Oskara za južnokorejsko ostvarenje

"Joker" je imao 11 nominacija, a za vratom su mu puhali "Irac", "1917" i "Bilo jednom u Holivudu", svaki sa po 10 nominacija

"Parazit" ispisao historiju. AFP

Piše: Avaz.ba

10.2.2020

Dugoočekivana dodjela Oskara završila se proglašavanjem pobjednika. Sama krema filmskog svijeta prisustvovala je 92. dodjeli u "Dolby" teatru u Los Anđelesu.

"Joker" je imao 11 nominacija, a za vratom su mu puhali "Irac", "1917" i "Bilo jednom u Holivudu", svaki sa po 10 nominacija.

Definitivni pobjednik večeri je film "Parazit" reditelja Bong Džun-hoa (Bong Joon Ho). Osvojio je četiri Oskara, i to za najbolji film, najbolji međunarodni film, najbolju režiju i najbolji scenarij.

Osvojivši Oskara za najboljeg reditelja Džun-ho je postao prvi Južnokoreanac koji je osvojio prestižnu nagradu u toj kategoriji. 

Za najboljeg reditelja bili su nominirani i Martin Skorseze (Scorsese) za "Irca", Tod Filips (Todd Phillips) za "Jokera", Sem Mendez (Sam Mendes) za "1917" te Kventin Tarantino (Quentin) za "Bilo jednom u Holivudu".

A za najbolji film u konkurenciji su bili "1917", "Priča o braku", "Irac", "Bilo jednom u Holivudu", "Joker", "Jojo Rabbit", "Ford vs Ferrari" i "Male žene".


Bong Džun-ho dobio Oskara za najboljeg reditelja. AFP

Pobjednik u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu je Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) za maestralnu ulogu u "Jokeru". Ova odluka nije bila nikakvo iznenađenje. Ipak, Finiks je druga osoba koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za ulogu Džokera. 

U toj kategoriji nominirani su bili još i Antonio Banderas za rolu u filmu "Bol i slava", Leonardo Dikaprio (DiCaprio) za "Bilo jednom u Holivudu", Džonatan Prajs (Jonathan Pryce) za "Dvojicu papa" te Adam Drajver (Driver) za film "Priča o braku".

Hoakin Finiks postao drugi glumac koji je osvojio Oskara za ulogu Džokera. AFP

Pobjeda Rene Zelveger (Renee Zellweger) za "Judy" u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu, također, nije bilo nikakvo iznenađenje. 

Još su bile nominirane i glumice Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) za "Priču o braku", Šarliz Teron (Charlize Theron) za "One su bombe", Sintija Erivo (Cynthia Erivo) za "Harriet" te Serše Ronan (Saoirse) za "Male žene".

Oskar za Rene Zelveger. AFP

Laura Dern kući je ponijela Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Priča u braku". Konkurencija su joj bile Keti Bejts (Kathy Bates) za rolu u "Richard Jewell", Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) za "Jojo Rabbit", Florens Pug (Florence Pugh) za ulogu u "Malim ženama" te Margot Robi (Margot Robbie) za "One su bombe". 

Laura Dern osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu. AFP

Bred Pit (Brad Pitt) pobijedio je u kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu zbog role u filmu "Bilo jednom u Holivudu". Konkurencija nije bila zanemariva. I Tom Henks bio je nominiran za ulogu u filmu "Prekrasan dan u komšiluku", zatim Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) za "Dvojicu papa", Al Paćino (Al Pacino) za "Irca" te Džo Peši (Joey Pesci) za rolu u "Ircu".

Bred Pit kući ponio Oskara. AFP

Filmu "Bilo jednomu Holivudu" dodijeljen je Oskar za najbolju scenografiju, dok je u kategoriji kostimografije nagrađen film "Male žene", a najboljim dokumentarcima proglašeni su "Američka tvornica" i "Učenje skejtborda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".

Scenografiju za film Kventina Tarantina potpisuju Barbara Ling i Nensi Hajg (Nancy Haigh). Za Ling su ovo bili prva nominacija i prvi Oskar, dok je Hajg ovo drugi Oskar nakon 1991. za film "Bugsy".

"Malim ženama" pripao je zlatni kipić za kostimografiju. Autorica kostimografije je Žaklin Duran (Jacqueline Durran), kojoj je ovo drugi Oskar nakon "Ane Karenjine" 2013. godine, a još je četiri puta bila nominirana.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je "Američka tvornica" , dok je kratkometražni "Učenje skejtborda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.