HIP-HOP

Najjači reper u BiH: Frenkie pozdravio sve čitaoce "Avaza"

Krajem 2019. FM Jam trojac Frenkie, Kontra i Indigo objavio album „20/20“, a prije nekoliko dana i treći spot, za pjesmu „Koga briga“

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

10.2.2020

Frenkie, Kontra i Indigo, FM Jam trojac, krajem prošle godine objavili su treći zajednički album „20/20“, koji su snimali u Los Anđelesu. Od 12 pjesama, dvije su predstavili prije objave albuma, zajedno s videospotovima, a prije nekoliko dana objelodanili su i treći spot za numeru „Koga briga“, na kojoj gostuje i mladi reper Katarza. 



Frenkie: Nisam razmišljao treba li nešto reći. Arhiv

Publika i kritičari

Frenkieja, pravog imena Adnan Hamidović, zatekli smo na olimpijskoj Jahorini, ali je ipak rado govorio za „Dnevni avaz“ o dosadašnjim utiscima i reakcijama publike, ali i o promotivnom koncertu u sarajevskom Domu mladih koji je zakazan za 15. februar.  

- Po društvenim mrežama vidimo da su reakcije odlične. Od komentara, raje, publike do kritičara, album su svi pohvalili. Izbacili smo i treći videospot, koji je, također, odlično prošao. Sada ćemo ustvari vidjeti kako to sve uživo izgleda na ovom prvom koncertu u Sarajevu. Radujemo se tome, pripremamo se uveliko, radimo probe, vježbamo nove pjesme... Ono što sam mogao upratiti jeste da pretprodaja karata ide jako dobro, možemo očekivati da će biti rasprodat koncert, ujedno i naš do sada najveći – kaže nam Frenkie.

Dodaje da spremaju ozbiljan nastup s dosta gostiju. Domom mladih odjekivat će rime i “beatovi” Smoke Mardeljana, Katarze, Black Beriza, Geka, Stopostoa, Cunamija, DJ Soula i DJ Mrkija.

- Donosimo skroz novu opremu, razglas, rasvjetu, bina će biti preuređena. Bit će to mali hip-hop spektakl. Kompletan Dom mladih ćemo preurediti i ljudi će moći uživati i u programu i u tim tehničkim stvarima. Bit će to na visokom nivou, svjetski, kako bismo predstavili ovaj album kako treba. On i jeste svjetski s obzirom na to da smo ga snimali Los Anđelesu, produkcija je vrhunska – ističe Frenkie.

Kontra, Indigo i Frenkie: Treći zajednički album „20/20“ sniman u Los Anđelesu. Arhiv

To je stereotip

Na našu konstataciju da je “20/20” rep album bez psovki, Frenkie kroz smijeh odgovara:

- Nije to namjerno. Nismo kalkulisali. Tek na kraju smo ustanovili da nema psovki. Ima jedna, doduše, ali nije strašna. Neplanski, valjda je to kako i mi starimo i sazrijevamo, pa se i to malo promijenilo. Ali ne mijenja to ništa, nema nikakve autocenzure. Rekli smo šta i kako želimo. Kod mene se nije ništa promijenilo. Čak sam na ovom albumu još manje razmišljao treba li ili ne treba nešto reći. Baš sam se opustio i pisao sve što mi je na srcu i umu. Stvarno nisam uopće kalkulisao. I, eto, kod takvog albuma ispade da nema psovki. Pokazali smo da rep može i bez toga. Naravno. To je stereotip. Rep je mnogo više od psovki. Nemam ništa protiv psovki ako time iskazujem emocije, ako je buntovno i govori nešto. Ali psovka kao psovka, samo da bi nešto zvučalo grubo, to nisam nikad volio.

Odmor i nastupi

Poslije Sarajeva slijedi koncert u Tuzli, u martu, a u međuvremenu trojac će se odmarati. Frenkie nam kaže da već imaju dogovore za nastupe po festivalima, a momci su spremni posvetiti se promociji albuma i svirati što više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.