VIDEOINTERVJU

Đuro za "Avaz": Zarađivao sam kao fizički radnik, šta će biti s "Nadrealistima", dan počinjem jogom

Ukopam se kad me neko zovne Bane

Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ/Avaz.ba

15.2.2020

Branko Đurić Đuro (57) sa svojom „Đurologijom“ obara sve moguće rekorde posjećenosti i skoro da nema predaha. Do sada je odigrao blizu 470 predstava, pred 300.000 ljudi. 


Mamini savjeti

I da je igrao samo u „Top listi nadrealista“, vjerovatno bi i dan-danas uživao u popularnosti, ali Đuro je nakon kultne emisije napravio mnogo toga. Odigrao je sjajne role, režirao je, bio u ekipi koja je 2002. BiH donijela Oskara... Dosta toga napisano je i u njegovoj autobiografiji „Mojih pedeset“. 

Mada se o jednoj od najvećih zvijezda na ovim prostorima dosta toga zna, Đuro je ekskluzivno za „Avaz“ otkrio nepoznate detalje iz svog života.

Kako započinjete dan? 

- Imam neki svoj ritual, radim jogu, vježbam, meditiram. Nekih pola sata ima tog rituala. 

Kako se snalazite u kuhinji? Jesu li tu na djelu Đurine kućne čarolije? 

- Prva škola koju sam završio poslije gimnazije bila je kuharska obuka u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici. Radio sam kao kuhar na brodu. Tako da se snalazim vrlo dobro u kuhinji i volim kuhati. 

Bane, Đuro ili Đuđi - koji Vam je nadimak najdraži? 

- Vidim da ste čitali knjigu. Đuđi mi je nekako najviše legao. Bane me zove rodbina, a Đuro sam samo onako za širu upotrebu. Kad me neko na ulici zovne Đuro, baš se ne okrećem često, jer znam da je vjerovatno neki obožavatelj, ko će me možda i „pridaviti“. Ali, kad me neko zovne Bane, onda se ukopam. Stanem, jer znam ili da je neka rodbina ili neko iz bivšeg komšiluka.

Kada će se desiti nastavak „Mojih pedeset“? 

- Neću nikad napisati nastavak „Mojih pedeset“. Pišem nešto drugo, nešto u vidu romana. Ne volim ponavljati neke stvari, kao drugi dio. Rekli su mi: Hajde, snimi „Kajmak i marmeladu 2“, to bi bilo gledano. Nisam nikad gledao nijedan film da je nastavak bolji od prvog dijela. Osim „Mad Maxa“.

Da niste glumac, bili biste... 

- Kuhar. 

Kako ste zaradili svoj prvi novac? 

- Prvi novac zaradio sam radeći kao fizički radnik na olimpijskim objektima. Preko studentskog servisa sam radio, postavljao sam stolice u Zetri. I radio sam kao scenac na televiziji, isto tako preko studentskog servisa. 

Najbolji savjet koji ste dobili?

- Uvijek su to mamini savjeti, od onih - nemoj bez potkošulje izlaziti, nemoj mokre kose napolje... To može biti cijela zbirka Fadilinih savjeta. To je, između ostalog, savjet koji ja dajem svojima, jedan je od njenih: Uživaj u tome što radiš. 


Đuro u "Avaz Twist Toweru" - Avaz
Đuro s producentom Tomislavom Kašljevićem u redakciji "Avaza" - Avaz
Đuro u "Avaz Twist Toweru" - Avaz
Đuro u "Avaz Twist Toweru" - Avaz
Đuro u redakciji "Avaza" - Avaz

Ne dirati

Trebaju li se „Nadrealisti“ još jednom vratiti na scenu ili šta je bilo bilo je? 

- Što se mene tiče, šta je bilo bilo je. Neke stvari ne treba dirati. 

Vaš najdraži praznik? 

- Meni je svaki dan praznik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.