PLAVA KRV

Princ Karl Filip i princeza Sofija: Ne kriju privatni život, dobili novi posao i objavili vodič za roditelje

Ovaj lijepi kraljevski par često porede s britanskim princem Vilijamom i njegovom suprugom Kejt

Princeza Sofija i princ Karl Filip. Agencije

Piše: L. KARAHMET - PUJAGIĆ / Avaz.ba

16.2.2020

Mnogi pripadnici evropskih tronova zanimljiviji su od britanskog, koji je najeksponiraniji, a to su pokazali švedski princ Karl Filip (Carl Phillip) i njegova supruga, princeza Sofija (Sofia).

Nedavno su otvorili profil za javnost na Instagramu, tako da svi mogu vidjeti kako izgleda porodični život ovih pripadnika plave krvi.

Osim fotografija sa službenih događaja, kao što su državne večere ili dodjela Nobelovih nagrada, ovaj poznati par objavljuje i fotografije s godišnjih odmora i iz svakodnevnih situacija s palače u Štokholmu.


Kontrola djece

Princ Karl Filip i princeza Sofija sa sinovima. Agencije

Inače, princeza Sofija se za Karla Filipa udala 2015. godine, a prije toga je bila manekenka i učesnica jednog popularnog šoua realnosti. Nije imala nikakve veze s kraljevskom porodicom, pa je zato danas mnogi porede s Megan Markl (Meghan Markle).

Ovaj lijepi kraljevski par često porede s britanskim princem Vilijamom (Wiliam) i njegovom suprugom Kejt (Kate). Šveđani ih prate u stopu.Sudeći po njihovim fotografijama na Instagramu, Karl Filip i Sofija su jedan sasvim normalan, običan par, koji uživa u svim onim običnim stvarima u kojima uživaju i svi smrtnici bez krune. Uživaju i maksimalno u roditeljstvu, a nedavno su objavili i vodič za roditelje, koji se bavi kulturom na internetu i načinom razgovora s djecom o toj problematici.

Knjigu “Handbok för nätföräldrar” dobio je svaki roditelj u Švedskoj, a kraljevski par potrudio se da da što više praktičnih savjeta za one koji ne znaju kako da kontroliraju šta im djeca rade online.



Dječija prava

Karl Filip i Sofija u tome su bili i prilično detaljni i pokušali razbiti tabue.

Tako postoji cijelo poglavlje koje se bavi seksualnim odnosima i golotinjom na netu. Kraljevski par savjetuje roditeljima da sačuvaju “dokazni materijal” i “zauzmu stav”, što znači da prijave policiji.

Cijela je knjiga rađena u saradnji s društvom za zaštitu dječijih prava iz Švedske, a cilj je, kako se navodi u uvodu, razbiti barijere koje postoje među generacijama i zbog kojih roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom o njihovim navikama na internetu.

-Istina je da bi većina djece rado pričala s nekim odraslim o internetu i svemu što tamo doživljavaju, ali mnogi misle da roditelji ne bi shvatili. Djeca i tinejdžeri često se boje da će ih kriviti zbog stvari koje su im se dogodile, pogotovo ako se radi o nečemu zbog čega su njihovi roditelji već zabrinuti. S druge strane, roditelji često osjećaju manjak znanja o novim aplikacijama i trendovima – zaključio je kraljevski par. Na kraju su dodali i cijelu tablicu novih pojmova koji bi roditelji trebali naučiti, kao što su “yass” i “bae”. Karl Filip i Sofija imaju sinove Aleksandra (Alexander) i Gabrijela (Gabriel).

Nove obaveze

Uprkos tome što su njihovi sinovi izgubiti titulu „kraljevskog visočanstva“, koju im je oduzeo njihov djed, kralj švedske Karl Gustaf (Carl), dopustio im je da zadrže titule vojvode i vojvotkinje koje su dobili nakon rođenja. Jedino princ Karl Filip ima pravo da obavlja kraljevske dužnosti. Ipak će princ i njegova supruga Sofija nastaviti s radom u vlastitoj humanitarnoj organizaciji. Sofija je preuzela manje kraljevske dužnosti. Od 9. novembra dobila je novi posao, postala je članica upravnog odbora fondacije „Ideje za život“, koja pomaže djeci i omladini.


quote
<p>Inače, pisanje je očito u porodici jer je sestra Karla Filipa, princeza Madlen (Madeleine), također, objavila knjigu za djecu koja tematizira sve oblike zlostavljanja</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.