SJEĆANJA

Šabanovom ubici prijete 4 godine zatvora, porodici kazna nedovoljna

Levent, koji nije imao ni vozačku dozvolu ni stalno prebivalište, bio je u zatvoru 11 sedmica

Vrijeme prolazi, a rane ostaju. Arhiv

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ /Avaz.ba

17.2.2020

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je prije godinu u saobraćajnoj nesreći nakon nastupa u Njemačkoj. Iako je odmah poslije udesa prebačen u bolnicu i uprkos naporima ljekara, ipak je podlegao povredama.

Vijest o Šabanovoj smrti potresla je cijeli region. Njegova supruga Gordana i djeca okupili su se početkom februara na Šabanovom grobu, a srbijanski mediji zabilježili fotografije na kojima su bili vidno potreseni. Vrijeme prolazi, a rane ostaju.

Njemačkom državljaninu turskog porijekla Alsinu Leventu (36), koji je optužen da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradao Šaulić, prema njemačkom zakonu prijeti kazna do četiri godine zatvora.

Šaulić: Uprkos naporima doktora podlegao povredama. Arhiv

Nema odgovora

Optužnica protiv njega podignuta je u avgustu prošle godine, a, osim ubistva iz nehata u dva slučaja, u drugom slučaju je optužen i za nanošenje tjelesne povrede, ugrožavanje saobraćaja na putevima i vožnju bez dozvole.

Levent, koji nije imao ni vozačku dozvolu ni stalno prebivalište, bio je u zatvoru 11 sedmica prije puštanja na slobodu. Njemački mediji navode da on više ne živi u Giterslohu, a suđenje protiv njega, koje treba biti održano u ovom gradu, još nije počelo. Direktor okružnog suda u tom gradu nije imao odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čeka na početak suđenja.

Nehat i bahatost

Istražni tužilac problem u kašnjenju početka procesa vidi u okružnom sudu, a dodao je da je porodica “postala nestrpljiva” jer optuženi za nesreću još nije došao pred lice pravde, pišu njemački mediji.

U odgovoru na pitanje kako komentira najavu četverogodišnje kazne zatvora ubici njihovog supruga i oca, porodica Šabana Šaulića izrazila je vjeru u to da će njemačko pravosuđe učiniti sve što je potrebno.

- Zakon je takav i kazna se ne može produžiti, tako da bi svaki zahtjev u tom pravcu zbog zakonske regulative bio neosnovan i unaprijed osuđen na propast. S druge strane, kada nečiji nehat i bahatost ubiju čovjeka, svaka kazna je u očima njegovih najbližih nedovoljna – izjavila je za srbijanske medije porodica tragično preminulog kralja folka.

Sa Šaulićem u automobilu bio je i Mirsad Kerić, njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik koji je umro u bolnici dan kasnije usljed zadobivenih povreda. S njima je bio i treći putnik, Šaulićev kum Slobodan Stojadinović, koji je prošao s povredama.

Levent je tvrdio da je Mazdu pozajmio od prijatelja, ali se kasnije ispostavilo da se to dogodilo bez prijateljevog znanja, što je isto što i krađa. Same nesreće, kako je rekao, nije se sjećao. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.