SLAVNI

Žena zbog koje se raspala grupa "The Beatles" proslavila 88. rođendan

Lenon je zbog Joko Ono ostavio suprugu Sintiju

Joko Ono i Džon Lenon. Arhiva

Avaz.ba

19.2.2020

Joko Ono (Yoko) jučer je proslavila 88. rođendan. Ona je jedna od najpoznatijih japanskih umjetnica i žena koja je osvojila člana čuvene grupe "The Beatles" Džona Lenona (John Lennon). 

Bila je njegova druga supruga, a upoznali su se 1966., vjenčali tri godine nakon, a njegovom smrću 1980. završio se njihov brak. Poslije njega, Joko se više nije udavala.

Džon je te 1966. u jednoj galeriji zapazio njen poznati izložak nazvan "Ceiling Painting". Oko je govorila da je njihov susret bio slučajan i da nije znala u tom trenutku ko je Lenon, ali vlasnik galerije kaže da mu je rekla da pozove nekog od "Beatlesa" na izložbu.  

Brzo su započeli ljubavnu vezu, a on je zbog Joko ostavio prvu suprugu Sintiju (Cynthya). Ceremonija vjenčanja trajala je deset minuta.  

Lenonova teta Mimi nazvala je Ono "otrovnim patuljkom", a članovi grupe "The Beatles" Pol Mekartni (Paul McCartney), Ringo Star (Starr) i Džordž Harison (George Harrison) nisu htjeli da prisustvuju snimanjima albuma i sastancima grupe s izdavačkom kućom.

- Džon se našao s Joko i doveo ju je na snimanje grupe u studiju. Činilo nam se to malo nametljivo, ona s nama dok snimamo. Gledajući na situaciju iz današnje perspektive, čovjek je zapravo bio apsolutno opčinjen njome. Džon je želio da je poštujemo i to smo radili - izjavio je svojevremeno Mekartni.

Joko je, kako kažu mnogi ljudi bliski muzičaru, imala loš utjecaj na Lenona. Bila je ovisnica o heroinu, a taman kad je Džon htio započeti novi život, spetljao se s njom te je ponovo počeo koristiti heroin. Skupa su se drogirali. Također, šuška se da je odigrala ključnu ulogu u raspadu slavnih "Beatlesa".

Joko Ono rođena je u Tokiju, a od šezdesetih godina djeluje kao pacifistica i antirasistička aktivistica.

Džon lenon i Joko Ono: Velika ljubav. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.