KNJIŽEVNI KUTAK

Abdulah Sidran za "Avaz": Pričaju da se otimam za nagrade, a ja nemam dovoljno soba da ih sve smjestim

Jučer predstavljene i „Izabrane pjesme“ prevedene na engleski jezik

Sidran: Zadovoljan sam, sve mi je potaman. S. Saletović

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

20.2.2020

Akademika i pjesnika Abulaha Sidrana (75) naš telefonski poziv zatekao je uoči njegovog puta prema Tuzli, gdje mu je dodijeljena nagrada za doprinos očuvanju bosanskog jezika povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara.

Važnost događaja

Iako je uveliko u osmoj deceniji života, Sidran skoro da se ne odmara. Jučer je predstavljena njegova knjiga “Izabrane pjesme” u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) u Sarajevu, koja je prevedena na engleski jezik.

- To je izabrana poezija, nema se tu ništa posebno reći. Ono što sam smatrao da je najviši domet u mom pjesništvu, dakle vrlo reducirano, pobrano je u tridesetak pjesama s pretpostavkom da bi to moglo zanimati čitaoce s engleskog govornog područja. Knjige iz te edicije “Afirmacija bosanskohercegovačke književnosti na stranim jezicima”, a ovo je 13., idu na slavističke katedre po svijetu da bi tamo neko prepoznao nešto što kod nas postoji. A oni ne znaju da mi imamo vrijednosti koje su vrlo konkurentne u evropskim razmjerama. U tome vidim najvažniju dimenziju ovog događaja - govori nam Sidran.

Kaže da mu je drago što je dobio Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” nazvanu po autoru “Bosansko-turskog rječnika” objavljenog 1631. godine, .

- Uvijek je čovjeku milo da ga se neko sjeti, na bilo koji način, nema ni tu iznimke. Radost je, neko je primijetio da si dao svoj udio u nekom važnom poslu i laže onaj koji kaže da mu je svejedno. To je dobro. A ima jedna stvar, ima zavisti kod ljudi, lajavaca… I taj Facebook i društvene mreže… I te nagrade znaju provocirati niska osjećanja kod ljudi. Čuo sam da kažu: “Sidran se otima za nagrade”, a ne znaju da Sidran 20 godina ima problem što nema dovoljno soba da smjesti nagrade koje je poprimao. Ima tu više aspekata – iskren je književnik.

Knjiga izabranih pjesama. S. Saletović

A Nurija veli

Najavio je i objavljivanje knjige “A Nurija veli”. 

- Ona će za nekoliko dana izaći iz štampe. To su moji izabrani tekstovi, ustvari izabrane Nurijine mudrolije – zaključuje Sidran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.