1. MART

Indira Kučuk-Sorguč za "Avaz": "Ja, Bosanac" poklon Cazinu za Dan nezavisnosti

Htjeli smo da naglasimo duboki osjećaj patriotizma

Cazinjani će po prvi put gledati "Ja, Bosanac". Promo

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

25.2.2020

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, 1. marta, komedija „Ja, Bosanac“ igrat će u Sarajevu i Cazinu.

U petak, 28. februara, Sarajlije će moći gledati sedmo sarajevsko izvođenje ove predstave o posljednjem bosanskom bogumilu i njegovoj ženi, Evropljanki Ćevljanovićki. A grad Cazin i gradonačelnik Nermin Ogrešević su omogućili svojim građanima da ovu predstavu gledaju prvi put kao poklon za državni praznik, u utorak, 3. marta.  

Predstava je izazivala sjajne reakcije. Promo

Indira Kučuk-Sorguč, autorica predstave, poručuje da se predstava s namjerom igra u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti. 

- Mi smo kroz ovu predstavu htjeli da naglasimo duboki osjećaj patriotizma i da pokažemo koliko se mi, Bosanci, bahato odnosimo prema onome što smo naslijedili od naših predaka i našoj historiji i identitetu - rekla Kučuk-Sorguč.

Predstava je izazivala sjajne reakcije kako u BiH tako i u susjednoj Hrvatskoj, gdje je igrana deset puta.

- Hrvatska publika, koja je već u Evropskoj uniji, na jedan slojevitiji i složeniji način čita ovu našu poruku, jer oni već žive EU, a Bosanac se pita da li ostati ili otići i šta je to Evropa nama, a šta mi njoj - poručila je Kučuk-Sorguč. 

Ulogu Bosanca tumači Aldin Tucić, koji igra i majku Bosanca Šerifu. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva i želi grčevito u Evropu, tumači Negra Čičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.