UTISCI

Anila Gajević za "Avaz": "Berlinale" u sjeni napada u Hanauu, više policajaca na ulicama

Mi iz Bosne se ne bojimo, poručuje Gajević

Anila Gajević boravi u Berlinu. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

25.2.2020

Internacionalni filmski festival “Berlinale”, koji je počeo 20. februara, a traje do 1. marta, ovih je dana u fokusu svih onih koji vole i koji se bave sedmom umjetnošću.

Gajević s glumcima u Berlinu. Društvene mreže

Predstavnici BiH

Iako Bosna i Hercegovina nema predstavnika u takmičarskom dijelu “Berlinalea”, brojni filmski radnici iz naše zemlje stigli su na ovu prestižnu smotru.

Reditelj Ademir Kenović boravio je nekoliko dana, dok je direktorica kasting agencije “Zona” iz Sarajeva Anila Gajević od prvog dana Festivala u njemačkoj metropoli.

Ovo jubilarno 70. izdanje jednog od najznačajnijih filmskih festivala ipak je u sjeni nedavnog napada u Hanauu, koji je okarakteriziran kao teroristički, a prilikom kojeg je ubijeno 10 ljudi, dok je napadač bio 11. žrtva.

Gajević nam je potvrdila da se na ulicama Berlina osjeti doza bojazni te da su jače policijske snage u odnosu na ranija festivalska izdanja.

- Primijetim više policije. A i na crvenom tepihu su bili i aktivisti sa porukom “Stop rasizmu”. Mi smo na tim festivalskim događajima, partijima, eventima… I, da, primijetim veće prisustvo policije nego ranije. Ali, ja se ne plašim. Posebno se mi iz Bosne ne bojimo – govori nam Gajević.

Preksinoć je bila premijera filma “Mare” hrvatsko-švicarske rediteljice Andree Štake, u kojem glavne uloge igraju Marija Škaričić i Goran Navojec, ali se pojavljuju i Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić…

- Tu je i Damir Kustura. Ima mnogo naših ljudi iz Sarajeva, Amira Lekić je bila izvršna producentica na tom filmu. A tu je i Amra Bakšić-Čamo kao koproducent u filmu “Otac” – kaže Gajević.

Aktivisti na crvenom tepihu. Agencije

Ugodno druženje

Na jednom od događaja “European Talent Networku” agencija “Zona” imala je čak 13 svojih glumaca, a Gajević to ponosno ističe. 

Da dani ipak prolaze u ugodnom druženju, pokazuju i Aniline fotografije objavljene na društvenim mrežama.

- Bili su i Goran i Marija i nekoliko naših bh. glumaca Maja Zećo, Adi Hrustemović, onda dvije glumice s Kosova, zatim Toni Gojanović, Marijana Mikulić. Tu su i Anica Dobra, kao i njena kćerka Mina Sovtić, kao i Dejan Bućin, koji, inače, živi u Berlinu. To je svakako bio plan da se što više glumaca “Zone” okupi na ovom događaju ETN-a, ali sada nas je najviše bilo – zaključuje Gajević.

Navojec i Gajević: Druženje na „Berlinaleu“. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.