SCENA

BiH i dalje bez Eurosonga: Za 3 minute potrebno pola miliona KM

Dugovanja prema EBU-u iznose šest miliona švicarskih franaka

Ana, Deen, Dalal i Jala. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

3.3.2020

Dok se u sjeni opasnosti od epidemije koronavirusa pripema Eurosong 2020. u Nizozemskoj, mi samo možemo gledati šta se po tom pitanju dešava u komšiluku.

Na ovom velikom muzičkom takmičenju Bosna i Hercegovina je posljednji put učestvovala 2016. godine, kad su nas sa pjesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala. I kako sada stvari stoje, načekat ćemo se dok ponovo i ako uopće ne čujemo: “Bosnia and Herzegovina 12 points.”


Pod sankcijama

Rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednji šef bh. delegacije Lejla A. Babović ističe da je povratku na Evrovizuju velika prepreka, kao i često u životu, novac.

- Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama EBU-a (Evropska radiodifuzijska unija). A drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nismo u mogućnosti izdvojiti sredstva za učešće na Eurosongu. 

Sa minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka. To su u ovom trenutku ogromne pare za nas.

I ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV takse, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija Javnog sevisa pa, između ostalog, i Eurosonga – govori Babović. 

Dodaje i da marketinško tržište u BiH nije pretjerano zainteresirano za sponzoriranje projekta kakav je Eurosong.

- Za BiH je u ovom trenutku prosto nemoguće učestvovati na Eurosongu. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uvjetima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji – dodaje Babović. 

Lejla A. Babović. Arhiva

Mizeran iznos

Dugovanja prema EBU-u iznose šest miliona švicarskih franaka i zbog toga je ova evropska organizacija tužila BHRT.

- Ukoliko krenemo ozbiljnije prema Evropskoj uniji, nadamo se da će se i odnos države prema javnim servisima morati promijeniti - smatra Babović.  

Na koncu dodaje da je ove godine od učešća odustala i Crna Gora i da je za male države ovo veoma teško finansijski iznijeti.

- Taksa koja se prikuplja na području Republike Srpske, tačnije dio koji bi trebao biti proslijeđen BHRT-u, ne prosljeđuje se u posljednje tri godne - zaključuje Babović.

Zašto šute bh. muzičari

- Eurosong je postao šou i iskazivanje finansijske moći zemalja učesnica. Naravno da je pjesma u drugom planu, bitniji su scenski efekti... No, ono što je meni interesantno jeste da muzička scena u BiH šuti. Od posljednjeg učešće nismo imali baš neku zainteresiranost muzičara za učešće. Zašto je to tako, ne znam – govori Babović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.