PANDEMIJA Komemoracija Bebi Selimović bila zakazana za danas

Izudin Bajrović za "Avaz" o otkazivanju aktivnosti NPS-a zbog koronavirusa

Jednostavno, ovo je situacija kada mi imamo naređenja koja su vrlo jasna

N. Ajnadžić / Avaz.ba

Izudin Bajrović

Foto: Arhiv


Javne institucije zbog koronavirusa masovno otkazuju sve aktivnosti koje uključuju okupljanja većeg broja ljudi. Među njima su i kulturne institucije.

U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) danas je trebala biti održana komemoracija interpretatorici sevdalinke Bebi Selimović, koja je umrla 10. marta u 81. godini. 

- Nažalost, otkazana je, vrlo mi je žao zbog toga. Ali komemorativni skup je i dalje skup. A zabranjena su sva javna okupljanja, tako da smo zaista morali otkazati i komemorativni skup zbog smrti gospođe Bebe Selimović, koja je zaslužila da joj se posveti mnogo više od toga. Kada ova vanredna situacija prođe, pozorište će sa svoje strane učiniti sve što je moguće da na neki način ipak isprati Bebu Selimović i pomogne gospodinu Dževadu Šabanagiću. Jednostavno, ovo je situacija kada mi imamo naređenja koja su vrlo jasna - kazao je za "Avaz" Izudin Bajrović, direktor NPS-a i glumac.

  • Beba Selimović

    Beba Selimović

    Foto: Arhiv


Također, istakao je da je pozorište prinuđeno da otkaže kompletan program u narednih 15 dana.

- Tu je trebala biti i premijera opere, koja se isto mora pomjeriti. Ovo će bitno pomjeriti čitav naš planirani repertoar, odnosno program rada za ovu godinu. Ipak, najbitnije od svega je da učinimo sve što možemo kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i da spriječimo širenje ove pošasti - koronavirusa. 

Narodno pozorište je ipak zatvoreni prostor, jednu večer smo igrali poštujući preporuku o broju. Međutim, već sutradan se to promijenilo i, kao što znate, potpuno su zabranjena javna okupljanja i mi moramo slijediti odluku Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravstvo KS. Mi ćemo nastaviti naše druge aktivnosti na normalan način, kao što su probe i rad u pozorištu, ukoliko se i tu ne uvedu neke nove mjere. Stvari se mijenjaju iz sata u sat - govori Bajrović.

  • Ilustracija

    Ilustracija

    Foto: Arhiv


Dodaje da će sve odgode itekako utjecati na pozorište.

- Utjecat će i na prihod koji bismo mi imali od ulaznica. Ali čitava Evropa je u takvoj situaciji. Ovo je stvar više sile, nešto što nas ne pita želimo li ili ne, već šta moramo, odnosno šta smijemo - zaključuje Bajrović.

Više o temi Izudin Bajrović

VELIKI DIKTATOR
Ovacije publike za predstavu „Vođa“
NA VRH

Podijeli članak na