RAZGOVOR

Haris Pašović: Ovo je maraton, moramo imati mentalnu i fizičku kondiciju

Situacija se neće riješiti preko noći

Pašović: Sad možemo djelovati. Arhiva

Piše: L. Sarajlić Ramović / Avaz.ba

23.3.2020

Htjeli-ne htjeli, mi moramo shvatiti da je ovo veoma ozbiljna situacija i da se neće preko noći riješiti, govori za „Avaz“ reditelj Haris Pašović o jedinoj temi koja zaokuplja planetu – pandemiji koronavirusa.

On ističe da situacija jeste ozbiljna, ali da svi možemo doprinijeti da se popravi.

- Prvi put poslije dugo vremena nismo u situaciji da sjedimo bespomoćno. Sad možemo djelovati tako što ćemo zaštititi sebe i druge ljude oko nas, slušati upute stručnjaka i kriznog štaba i doprinositi na svaki mogući način da smanjimo mogućnost zaraze – kaže Pašović.


Biti racionalan

On naglašava da je borba s koronom maraton i ne može se završiti za nekoliko dana. 

- Mi moramo biti spremni, moramo imati mentalnu i fizičku kondiciju da prođemo maraton od nekoliko mjeseci da bismo izašli iz ove dramatične situacije – kaže Pašović.

Ipak, ističe da ne treba paničiti i širiti strah. 

- Ne treba širiti neprovjerene informacije, mora se biti racionalan, hrabriti jedni druge, a s druge strane naravno da ćemo ukazati na pojave koje nam štete. Zadata pravila moramo svi slijediti, mi moramo kao građani reagirati ako se ne poštuju. Moramo se potruditi da svi zajedno budemo odgovorni – poručuje ugledni reditelj.


Pomjeren festival

Pašović je na čelu Međunarodnog umjetničkog festival „Mittelfest“, koji se održava u Italiji. Kaže da su ga pomjerili i, umjesto u julu, trebao bi biti održan u septembru. On je u kontaktu sa svojim prijateljima i saradnicima u Italiji.

- Radim i dalje s mojom kancelarijom. Naravno, svi su u kući, u karantinu. Kod njih su mjere mnogo dramatičnije i oštrije nego kod nas. Oni ne mogu izaći iz kuće bez posebne pismene dozvole. Ako hoće da bace smeće, moraju imati dozvolu. Kod njih je situacija jeziva. Katastrofa. Međutim, oni se dobro drže. I nadaju se da će to sada ipak krenuti nizbrdo – kaže nam Pašović.



Italijane je Vijećnica mnogo dirnula

- Fascinantno je da su Italijani, koji nisu baš disciplinirani, ipak morali to postati i 60 miliona ljudi je u karantinu. To je bez presedana u historiji i oni se herojski bore. Jako ih je dirnulo i mnogo im je značilo što je Vijećnica bila u bojama italijanske zastave – kaže Pašović.

Haris Pašović. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.