RAZGOVOR IZ IZOLACIJE

Izudin Bajrović: Sad ne trebamo biti hrabri, već racionalni

Najgore bi bilo da pozorište prestane funkcionirati

Izudin Bajrović. Arhiva

Piše: Avaz.ba

26.3.2020

Izudina Bajrovića jučer smo telefonskim pozivom zatekli među njegova četiri zida po povratku iz Narodnog pozorišta Sarajeva (NPS). Kako i doliči direktoru najveće teatarske kuće u Bosni i Hercegovini, Bajrović i iz izolacije radi te nam otkriva da se iz NPS, uprkos pandemiji koronavirusa, mogu očekivati lijepe priče.

- Kultura je bila jedna od prvih djelatnosti koja je osjetila posljedice koronavirusa, ali nećemo dozvoliti da se pozorište potpuno zaboravi i da postane neaktivno – ističe Bajrović za “Avaz”.



Zlo i dobro

Uz svakodnevne aktivnosti, i NPS je među institucijama koje svoju djelatnost u ovim vremenima sele na internet. 

- Neke od naših predstava prikazujemo na našem YouTube kanalu, na našoj stranici. Pravit ćemo i repertoare i publici najavljivati kada ćemo koju predstavu prikazati – dodaje Bajrović.

Kao što u svakom zlu treba tražiti i nešto dobro, tako i ova situacija mnogima otkriva nove mogućnosti. 

- A nismo ih koristili, nismo ih ni poznavali baš svi. Mlađi ljudi mnogo bolje nego moja i starije generacije – pojašnjava Bajrović.

Osim emitiranja predstava na internetu, otkriva nam da planiraju i nove stvari. 

- Radit ćemo recitale. Kad budemo sigurni da smo postigli dovoljan kvalitet, onda ćemo i najaviti.Već smo počeli razmišljati online - govori i dodaje da bi najgore bilo da pozorište prestane funkcionirati.


Raditi na sebi

Ističe da je veoma važno da slijedimo savjete nadležnih i da ostanemo kod kuće. 

- Često i nesvjesno većina nas, koji smo preživjeli opsadu Sarajeva u Sarajevu, imamo poveznicu s tim vremenom i javlja nam se, možda, PTSP. Četiri godine smo živjeli u vremenu nesreće, a sad je zvanično vrijeme nesreće. Normalno je, nažalost, da se u životu s vremena na vrijeme javljaju krize. Takav je život. Tada smo igrali u pozorištu i publika je dolazila da gleda predstave. Tada je to bio znak prkosa. Sada više nije ta situacija, sada više ne treba biti hrabar i prkosan nego treba biti racionalan.  

Ako je jedini način koji mi poznajemo da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju da se izoliramo, da se sklonimo, da obavljamo samo krajnje nužne svari, onda se treba tako boriti - kaže Bajrović, koji smatra da je ovo vrijeme kada se trebamo resetovati i raditi na sebi.

Uvijek ima gore...

- U kontaktu sam s kolegama u Zagrebu. Neki su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom, a imaju naredbu da ostanu kod kuće. A on više nema doma, srušen je. Uvijek ima gore od goreg – poručuje Bajrović.

Sve o koronavirusu čitajte nahttps://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Izudin Bajrović. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.