PANDEMIJA I TV EKRAN

Popis serija koje trebate pogledati u izolaciji: Od kultnih preko animiranih do najnovijih

Uživajte u maratonskom gledanju

"Killing Eve": Jedna od novijih serija. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

27.3.2020

Ako sebi nikada do sada niste dopuštali maratonsko gledanje TV serija zato što je to prepasivno, nije zdravo toliko sjediti i ležati i „zašto da gubimo vrijeme kada je vani tako divan dan“, sada ljudi širom svijeta za tu aktivnost ,u vrijeme pandemije koronavirusa, imaju opravdanje koje je došlo s najviših državnih vrhova i iz kriznih štabova.



Pogledajte propuštene klasike

Svi su o njima pričali, kritičari i novinari stavljaju ih na vrhove top-lista decenije, stoljeća, godine, ovoga i onoga, a većina ih nikada nije uspjela odgledati.

"Porodica Soprano" nezaboravan je uvid u život savremenog mafijaškog bosa Tonija Soprana (Tony). Ova serija smatra se jednom od najboljih ikad snimljenih TV serija, pokupili su sve nagrade koje su mogli, glumačka ekipa je na nevjerovatnom nivou i, ukratko, nemate izvinjenja da je ne pogledate ili reprizirate.



"Porodica Soprano". Agencije

Serija "Žica" izrazito je sociološki prikaz kriminala na jednom mikropodručju, tačnije u siromašnim dijelovima Baltimora. Ova serija nagradit će vas jednim od najvećih, najtragičnijih i najbrutalnijih epova o kriminalu, policiji, siromaštvu i ljudskom stanju koji su ikada prikazani na televiziji.

Tu je i klasična serija iz „HBO-ova trolista“ – „Dva metra pod zemljom“, koja govori o porodici Fišer, porodici pogrebnika.



Klasični sitkomi i humorističke serije

Prvi od svih, dakako, na pamet vam mora pasti klasik nad klasicima, serija „Prijatelji“. A ako vam „Prijatelji'“ od silnih repriza već izlaze na oči, uši i nos, također na Netflixu imate i poprilično dostojnu zamjenu - nešto noviji, ali isto klasični sitkom o grupici prijatelja u Njujorka - seriju „Kako sam upoznao vašu majku“. A ako vam ni to nije dosta, tu je i „Teorija velikog praska“. Povrh toga, na HBO GO možete pogledati i „Mladog Sheldona“, seriju koja govori o djetinjstvu najupečatljivijeg lika iz serije.



Serija "Seinfeld". Agencije

Ako, pak, imate pristup streaming servisu Amazon video, obradovat će vas da ondje možete pogledati sve sezone jednog od najhvaljenijih sitkoma devedesetih – „Seinfelda“. Seriju „Bez oduševljenja, molim“ možete u cijelosti pogledati na platformi HBO GO.



Kultni klasici, svemir i fantastika

Ako volite svemir i priključenja, a niste fanatični ljubitelji „Zvjezdanih staza“ - a i ako jeste, ali ste u posljednje vrijeme zapustili tu svoju strast, samoizolacija vam neće teško pasti, jer na streaming platformama možete pronaći sve izdanke "Star Trek" franšize. Netflix je tu najplodonosniji, jer nudi gotovo sve - od originalne serije s kapetanom Kirkom, Spokom (Spock), tribbleovima i zelenim ženama, preko nove generacije s kapetanom Pikardom (Picard), number oneom, savjetnicom Troi te nezaboravnima Datom i Vorfom, a tu je i odiseja nesretnog „Voyagera“.

Za one koji vole noviji, mračniji pogled u svemir, Amazon je otkupio sve sezone serije „The Expanse“, za one koji vole animirani i humoristični pogled u budućnost, na Amazonu, također, postoje sve sezone kultne „Futurame“, genijalnog crtića tvoraca „Simpsona“, o momku iz Njujorka koji, zbog zabune sa zamrzavanjem dospije u Njujork 3000. godine, a ako vam đir nije samo svemir nego i paralelne realnosti, na istoj platformi pronaći ćete i seriju „Čovjek u visokom dvorcu“.

Naravno, kad smo kod fantastike i nepostojećih svjetova, ova izolacija može vam dobro doći i ako ste pripadnik one svjetske manjine koja još nije pogledala „Igru prijestolja“. Sve sezone, a i dodatni sadržaji vezani uz seriju dostupni su na HBO GO-u, a uranjanje u svijet Vesterosa, doista je poduhvat dostojan disciplinirane izolacije u kojoj se jedva izlazi iz kuće.


Serija "Slatke male lažljivice". Agencije

Na Amazonu vam je, pak, dostupna jedna od najskupljih, najbolje snimljenih i odglumljenih i najpopularnijih sapunica u posljednjih desetak godina – „Downton Abbey“. Ako niste pratili ovu sagu o aristokratskoj engleskoj porodici koja počinje potonućem "Titanica", a traje sve do sredine dvadesetog stoljeća, ovo je prava prilika da se njome pozabavite - sigurno nećete zažaliti. Od kostimiranih serija britanske provenijencije na Netflixu definitivno treba spomenuti seriju „Kruna“, također hiperskupu, hiperkvalitetnu i hipermelodramatsku seriju o engleskoj kraljici Elizabeti, koja je ove godine upravo dovršila svoju treću sezonu, pokrivajući tako prvih dvadeset pet godina njezine vladavine.

Za one koji vole doktorske drame, Amazon nudi kompletan "Uvod u anatomiju", za ljubitelje teen serija na Netflixu je kompletan „Glee“, na HBO GO-u su „Slatke male lažljivice“, a za one koji vole vampire, Amazon ima kompletnu „Buffy“, a HBO GO „True Blood“.



Novije stvari

Od novijih serija, pri čemu pod „novije“ računamo sve ono što možda niste pogledali u posljednjih pet godina, ali i najnovije serije, izbor je povelik, samo što treba imati na umu da, što je serija novija, to ćete imati manje epizoda/sezona za gledanje pa bi vas moglo frustrirati što ćete seriju brzo potrošiti, a onda vam ostaje čekanje na novu sezonu.

Dvije najbolje relativno recentne serije koje možete pogledati na streaming servisima, bez ikakve sumnje su Netflixov „BoJack Horseman“ i HBO-ovi „Preostali“. Na HBO GO-u dostupna je i kompletna nedavno završena humoristička serija „Silicijska dolina“, o grupi mladih programera koji se pokušavaju probiti sa svojim inovacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.