MANIKIR U nekoliko lakih koraka

Kako da jednostavno sami skinete gel lak kod kuće za 15 minuta

Sve što vam treba jeste malo strpljenja, turpija, čist aceton i aluminijska folija

Avaz.ba

Pazite da ne oštetite nokat

Foto: Agencije


Kao jedna od mjera predostrožnosti u doba pandemije koronavirusa između ostalog su zatvoreni i kozmetički i frizerski saloni, pa se većina žena suočila s činjenicom da će morati bar neko vrijeme biti same svoj majstor.

Farbanje kose možda i nije neka nauka, a tu su i praktični sprejevi u boji koji privremeno prikrivaju izrastak, ali ako ste do sad redovno išli kod manikira i u izolaciji ostali sa ne tako svježim gel lakom na rukama to može da predstavlja problem.

Prije nego što krenete da gulite i turpijate gel, i tako uništite ploču nokta, isprobajte jednostavan trik koji će vam pomoći da ga se riješite. Sve što vam treba jeste malo strpljenja, turpija čist aceton i aluminijska folija.

Koristeći blagu turpiju, skinite površinski sloj laka. Vodite računa da ne pretjerate s ovim korakom i da ne dođete do nokta, kako ga ne biste uništili i oslabili.

 • Staviti tufere natopljene acetonom pa prste zamotati folijom

  Staviti tufere natopljene acetonom pa prste zamotati folijom

  Foto: Agencije


Zatim pripremite 10 tufera - po jedan za svaki nokat, i dobro ih natopite 100-postotnim acetonom. Na nokte stavite tufere, a potom svaki umotajte u komadić aluminijumske folije i čvrsto stegnite, kako biste pojačali djelovanje acetona i kako se tuferi ne bi pomjerali. Ako imate lateks rukavice - navucite ih preko svega kako bi držale tufere i foliju na mjestu. Sačekajte 15 minuta da aceton djeluje.

Nakon što skinete foliju i tufere, gel lak bi uglavnom trebalo da bude odstranjen. Ono što je ostalo, pažljivo i lagano uklonite drvenim ili metalnim štapićem za nokte. Ako procijenite da ima potrebe, možete da ponovite prethodni korak, s tim što ćete sada tufere na noktima držati svega pet minuta.

 • Odstranite ostatak gela drvenim štapićima

  Odstranite ostatak gela drvenim štapićima

  Foto: Agencije


Nakon što ste uklonili gel lak, namažite neko hranljivo ulje za njegu poput bademovog na nokte i oko njih. Najbolje je da nokte nekoliko dana njegujete specijaliziranim lakom za jačanje, a tek onda da ih premažite omiljenom bojom.

 • Na kraju nalakirajte nokte omiljenom bojom

  Na kraju nalakirajte nokte omiljenom bojom

  Foto: Agencije


NA VRH

Podijeli članak na