MANIKIR

Kako da jednostavno sami skinete gel lak kod kuće za 15 minuta

Sve što vam treba jeste malo strpljenja, turpija, čist aceton i aluminijska folija

Pazite da ne oštetite nokat. Agencije

Avaz.ba

30.3.2020

Kao jedna od mjera predostrožnosti u doba pandemije koronavirusa između ostalog su zatvoreni i kozmetički i frizerski saloni, pa se većina žena suočila s činjenicom da će morati bar neko vrijeme biti same svoj majstor.

Farbanje kose možda i nije neka nauka, a tu su i praktični sprejevi u boji koji privremeno prikrivaju izrastak, ali ako ste do sad redovno išli kod manikira i u izolaciji ostali sa ne tako svježim gel lakom na rukama to može da predstavlja problem.

Prije nego što krenete da gulite i turpijate gel, i tako uništite ploču nokta, isprobajte jednostavan trik koji će vam pomoći da ga se riješite. Sve što vam treba jeste malo strpljenja, turpija čist aceton i aluminijska folija.

Koristeći blagu turpiju, skinite površinski sloj laka. Vodite računa da ne pretjerate s ovim korakom i da ne dođete do nokta, kako ga ne biste uništili i oslabili.

Staviti tufere natopljene acetonom pa prste zamotati folijom. Agencije

Zatim pripremite 10 tufera - po jedan za svaki nokat, i dobro ih natopite 100-postotnim acetonom. Na nokte stavite tufere, a potom svaki umotajte u komadić aluminijumske folije i čvrsto stegnite, kako biste pojačali djelovanje acetona i kako se tuferi ne bi pomjerali. Ako imate lateks rukavice - navucite ih preko svega kako bi držale tufere i foliju na mjestu. Sačekajte 15 minuta da aceton djeluje.

Nakon što skinete foliju i tufere, gel lak bi uglavnom trebalo da bude odstranjen. Ono što je ostalo, pažljivo i lagano uklonite drvenim ili metalnim štapićem za nokte. Ako procijenite da ima potrebe, možete da ponovite prethodni korak, s tim što ćete sada tufere na noktima držati svega pet minuta.


Odstranite ostatak gela drvenim štapićima. Agencije

Nakon što ste uklonili gel lak, namažite neko hranljivo ulje za njegu poput bademovog na nokte i oko njih. Najbolje je da nokte nekoliko dana njegujete specijaliziranim lakom za jačanje, a tek onda da ih premažite omiljenom bojom.

Na kraju nalakirajte nokte omiljenom bojom. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.