POSTAJU "OBIČNI LJUDI"

Od sutra i službeno: Princ Hari i Megan počinju život van kraljevske porodice

Više neće koristiti svoje titule ni u okviru svoje neprofitne organizacije, ni na stranici, ni na Instagramu, jer je danas posljednji dan njihovog starog načina života

Megan i hari: Mnogi su bili zabrinuti zbog njihove odluke. Arhiv

Avaz.ba

31.3.2020

Kada su princ Hari (Harry) i Megan Markl (Mehgan markle) objavili da se odriču svojih kraljevskih titula i da žele postati "finansijski neovisni", Velika Britanija je bila šokirana i o tome se raspravljalo sedmicama. ali, njihov život znatno će se razlikovati već od sutra.

U ponedjeljak su izdali službeno saopćenje neposredno prije izlaska iz kraljevske porodice.

- Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa žele da u sljedećim sedmicama i mjesecima u fokusu bude globalna reakcija na COVID-19. Ipak, mi priznajemo da postoje pitanja u vezi s njihovom budućnošću i tranzicijom - rekao je njihov glasnogovornik.


Mjesto u redu za krunu

Princ Hari (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle) više neće koristiti svoje titule ni u okviru svoje neprofitne organizacije, ni na stranici, ni na Instagramu, jer je danas, 31. marta, posljednji dan njihovog starog načina života.

Evo što se očekuje od njihove tranzicije:

1. I dalje su dio kraljevske porodice, ali ne koriste kraljevske titule .

Prema izvorima bliskim članovima kraljevske porodice, širi krug njihovih rođaka izrazio je nezadovoljstvo i uznemirenost zbog Harijeve i Meganine odluke. Njih dvoje u budućnosti više neće koristiti svoje titule Njegovo i Njeno kraljevsko veličanstvo i neće više predstavljati kraljicu.

Ovo neće promijeniti Harijevo mjesto u redu za krunu i to ne znači da se par više neće kretati u kraljevskim krugovima.


Par će samostalno zarađivati. Arhiv

2. Imat će određenu podršku princa Čarlsa (Charles).

Neki dogovori u vezi s Harijevim i Meganinim napuštanjem kraljevske porodice napravljeni su iza pozornice. Princ od Velsa složio se da će ih nastaviti podržavati finansijski kroz svoje privatno imanje.

Osim toga, dopušteno im je da zadrže svoju kuću u Vindsoru za čije renoviranje su od javnih sredstava dali tri miliona dolara, ali je par naglasio da više vremena žele provesti u Sjevernoj Americi. To se odnosi uglavnom na Kanadu, jer su kupili kuću na otoku Vankuver.

Kada je Donald Tramp (Trump) ove sedmice napisao tvit da "SAD neće plaćati njihovo osiguranje", njihov glasnogovornik je uzvratio saopćenjem u kojem je istakao da oni ne planiraju pitati vladu SAD za sigurnosna sredstva i da su već napravljeni privatni dogovori po tom pitanju.

3. Već počinju raditi

Očeva pomoć i majčino nasljedstvo neće omogućiti ovom paru lagodan život na kakav su navikli. Hari je već nekoliko puta govorio u Vol Stritu bankama, gdje je raspravljao o problemima mentalnog zdravlja, a Megan je posudila glas u Diznijevom filmu o zaštiti slonova u Bocvani. Osim toga, njih dvoje imaju projekte koji mogu postati dobar izvor prihoda, bez ugrožavanja kraljevskog brenda.

Hari i Megan će, kao i svi "obični" ljudi, morati plaćati račune. Oboje su se zarekli da neće iskorištavati brend koji im je inicijalno podigao cijenu – kraljevsku porodicu.


Neprofitna organizacija

- Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa provest će sljedećih nekoliko mjeseci usredotočeni na svoju porodicu i nastavit će raditi sve što mogu, sigurno i privatno, da podrže svoje postojeće obaveze u dobrotvornim organizacijama dok razvijaju svoju buduću neprofitnu organizaciju - rečeno je u službenom saopćenju njihovog tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.