KRALJEVSKE PORODICE Okrećemo novo poglavlje u svom životu

Ako Hari prihvati američko državljanstvo, gubi titulu princa

Američki zakon kaže da se osoba koja prihvati američko državljanstvo mora odreći titule koju je stekla rođenjem u nekoj drugoj državi

Avaz.ba
01.04.2020 15:31

Princ Hari i Megan Markl zaputili se u Los Anđeles

Foto: Agencije

Megan Markl (Meghan Markle) i princ Hari (Harry) nedavno su napustili Veliku Britaniju te prvo preselili u Vankuver, a zatim se zaputili u Los Anđeles. 

Strani mediji pišu kako će takva odluka negativno utjecati na Harija. Zbog ovog poteza bi mogao ostati bez kraljevske titule. Zauvijek. 

Američki zakon kaže da osoba koja prihvati američko državljanstvo mora se odreći titule koju je stekla rođenjem u nekoj drugoj državi. Iako je potpisao da titulu više neće koristiti, Hari na nju nije izgubio pravo. Ipak, ako pristane uzeti strano državljanstvo, ostatak života provest će kao "običan" građanin Sjedinjenih Američkih Država. 

Zanimljivo, američki državljanin može primiti neku titulu pa tako Megan nije izgubila državljanstvo nakon što se udala za princa Harija. 

- Okrećemo novo poglavlje u svom životu i želimo pridonijeti svijetu na neki drugačiji način. Iako nas možda nećete više vidjeti ovdje, naš rad se nastavlja. Vjerujemo da svaka osoba na ovom svijetu ima potencijal napraviti razliku. Hvala vam za podršku, inspiraciju i angažman kako biste i sami učinili svijet boljim mjestom. Veselimo se nekoj novoj prilici, bili ste sjajni. Do tada, čuvajte sebe i svoje bližnje - napisali su između ostalog Megan i Hari u oproštajnoj objavi. 

Komentari

NA VRH