ZA AVAZ GOVORE

Jasna Gospić-Sparavalo: Navikavamo se na "pritvor"

U Češkoj vlada kolektivna pomirenost s onim što nas je snašlo

Jasna Gospić-Sparavalo. Arhiv

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

3.4.2020

Pjevačica Jasna Gospić-Sparavalo, koja već dugi niz godina sa suprugom i djecom živi u češkoj prijestonici, kaže za "Avaz" da je u Pragu, iako je pandemija koronavirusa u jeku, dosta mirno.


Ovo je poruka

Jasna Gospić-Sparavalo. Arhiv

- Vlada kolektivna pomirenost s onim što nas je snašlo. Koronavirus je misterija za sve nas, pa i za Čehe. S obzirom na to da su oni po prirodi prilično disciplinirani i pomireni sa svim onim što donosi neka veća sila od čovjeka, tako se i sada ponašaju mirno i strpljivo - kaže Gospić-Sparavalo.

Govori da je ova pošast svima dobra pouka šta sve može da nas snađe.

- Ovo je poruka da budemo skromniji, da sagledamo prave vrijednosti života, da se kvalitetno družimo, a ne da se viđamo preko Skypea ili preko mobilnog telefona, što radimo sada. Iskreno se nadam da će se sve ovo završiti do juna, iako ćemo, sasvim sigurno, jedan duži period morati biti na oprezu - poručuje Jasna.


Malo pristojnosti

Kaže kako čovjek instinktivno osjeti kad treba da se umiri.

- I da se povinuje pravilima za koja kažu da će nas izvesti iz ove, do sada neviđene situacije. Polako ulazimo u treću sedmicu "pritvora" i pomalo smo se i naviknuli - govori nam Jasna. 

Na koncu poručuje:

- Lijepo je živjeti, biti ovdje, na ovoj prelijepoj planeti i trebamo je čuvati. Ljudi se nemilosrdno ponašaju prema prirodi pa, evo, dobili smo opomenu bez obzira na to ko je kriv. Učinimo svi ono što možemo, a to nije tako teško, dovoljno je samo malo pristojnosti i odgovornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.