KULTURA U DOBA KORONE

Kako je Jasmila Žbanić liječila suprugov strah od letenja

Rediteljica s Damirom obilazi mjesta bitki u kojima je učestvovao

Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović. Arhiv

Piše: Avaz.ba

8.4.2020

Na zvaničnom YouTube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS večeras će se u 20 sati emitirati kratki dokumentarni filmove iz Bosne i Hercegovine i Palestine. U pitanju su filmovi "Sabah" Danisa Tanovića, "U zraku" Jasmile Žbanić te film "Razdvojeni" Samija Šehadea.

Tanovićev "Sabah" ("L'Aube") potresna je, 13 minuta duga, emotivna priča o posljedicama rata, o ponovnom susretu jedne porodice, rastavljene tim ratom, o ranama na duši... Film je snimljen 1996. godine u Belgiji, gdje je Tanović završio filmske studije. 

Film "U zraku" rediteljice Jasmile Žbanić bavi se temom sekundarnih žrtava rata. Ovo je intimna priča u kojoj rediteljica gledaoce, skupa sa svojim suprugom Damirom Ibrahimovićem, vodi u prošlost, tražeći uzroke Damirovog straha od letenja avionom. Na tom putu odlaze na mjesta bitki u kojima je, u periodu opsade, učestvovao Damir, a susreću se i s njegovim ratnim drugovima. Film “U zraku” prikazuje posljedice zločina i način na koji oni određuju ljudske živote, čak i 25 godine nakon završetka rata.

Posljednji film koji će gledaoci i gledateljice imati priliku pogledati je palestinsko ostvarenje "Razdvojeni", prvi film reditelja Samija Šehadea, za koji je dobio više nagrada. On kroz film prati Mohameda el-Kutatija, harmonikaša, koji je 1995. godine iz Gaze otišao na Zapadnu obalu kako bi studirao muziku. Iz političkih razloga, izraelske vlasti uskratile su mu pravo povratka kući. Gaza je 2012. ponovno napadnuta. Mohamedova porodica je ostala tamo. Dok na Gazu padaju bombe, Mohamed je sa prijateljima pozvan da održe koncert... 


Danis Tanović. Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.