ROKENROL I IZOLACIJA

Bruno Langer: Najveće zlo je u čovjeku

Kakva korona, najodvratniji virusi poslije rata navalili su na svu dobrobit koju su generacije stvarale i opljačkali sve. Mi smo zli vanzemaljci, koji su došli na ovu planetu da je unište

Langer: Moramo biti strpljivi. Agencije

Razgovarala: L. Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

10.4.2020

quote
<p>Ako se poslije korone ne budu društveni odnosi resetirali i malo pravednosti se donese za malog čovjeka, otići će sve k vragu. Bit će nove korone. Kao „Rambo 1“, „Rambo 2“, bit će „Korona 1“, „Korona 2“.</p>

Brunu Langera (70), strastvenog rokera i frontmena legendarne grupe „Atomsko sklonište“, naš poziv zatekao je Puli, u njegovoj kući blizu mora, gdje provodi vrijeme u izolaciji i poštuje sva pravila zabrane kretanja tokom pandemije koronavirusa.

- Mnogo mi je lakše nego ljudima koji žive u zgradama, živim uz more, mogu prošetati, naravno, socijalno sam distanciran. Suosjećam s ljudima koji nemaju gdje izaći, a kada izađu, prekrše pravila – rekao je Langer za „Dnevni avaz“.


Ružan san

Do pjesme mu nije. A svakog jutra se nada da će, kada se probudi, ovo sve biti ružan san.

- Nevjerovatno je ovo što nam se dešava, ali možda i nije, jer su stanovnici ove planete malo pretjerali u svemu - od zagađenja, od nepoštivanja, od bijesa. Čovjek je čudo. I dalje tvrdim da smo mi zli vanzemaljci, koji su došli na ovu planetu da je unište. Ali, sada će se planeta početi nas lagano rješavati. Došlo je vrijeme da nam se osveti – smatra muzičar.

Nada se da će se međuljudski odnosi popraviti nakon pandemije koronavirusa.

- Na Balkanu ne postoji generacija da je nije strefio rat pa tako ni moja. Rat je užas, a vrijeme poslije rata je još veći užas, jer su najodvratniji virusi navalili na svu dobrobit koju su generacije stvarale i opljačkali sve. To su zli virusi, kakve korone, to su crni virusi, koji su se naklatili na nas. Korona je tu da malo primiri i resetira odnose među nama, ljudima – smatra Langer.

Podržava  kolege koje pjevaju na društvenim mrežama, jer ko pjeva, zlo ne misli.

- Pozdravljam to, ali ja nisam u tom filmu. Ne pada mi na pamet da pjevam u rimama o koroni, kako ćemo je pobijediti i to. Mi moramo, osim korone, prvo sebe pobijediti. Svih onih 70, 80 posto zla što nosimo u sebi.


Langer: Frontmen grupe "Atomsko sklonište". Agencije

Bijesan i tužan

To što čovjek može čovjeku učiniti, skoro je smiješno naspram onoga što mu korona može učiniti. Nije sve zlo ovog svijeta samo korona i za to će se, valjda, naći lijek. Jedino što će potrajati, ali moramo biti strpljivi i, ono što kažu odavde pa planetarno, ostanite kod kuće. Bilo bi dobro da se ta parola koristila i kada su se mladi iseljavali. Tako da sam i bijesan i tužan – rekao je.

Frontmen grupe „Atomsko sklonište“ kaže da je ljudski problem i to što su sve vrijednosti nestale.

- Danas ne možete nikome vjerovati, sve je uništeno materijalno i duhovno.

Ima ljudi koji još imaju dušu, a ja sam davno rekao kada sam govorio o pjesmi „Za ljubav treba imati dušu“, kada nam iščupaju dušu, onda smo gotovi – zaključio je Langer i poručio ljudima u Bosni i Hercegovini da ostanu kod kuće, ali ne duhom.

Najbolji prijatelj

- Imam starog psa, koji je stariji od mene po psećim godinama. Pravi mi društvo, supruga i ja vodimo brigu o njemu. Neko kaže, uspavaj ga, ja kažem, jeste li vi normalni? On mi je najbolji prijatelj. Za njega bih dao sve. Nema uspavljivanja, može mi samo na rukama otići - kazao je Langer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.