NETFLIX

Svi pričaju o španskoj krimi-seriji "La Casa de Papel"

U samo dva dana serija je na svjetskom nivou postala traženija od bilo koje druge serije

"La Casa de Papel": Španski hit. Agencije

Avaz.ba

13.4.2020

Jedna od najpopularnijih serija trenutno je Netflixova "La Casa de Papel" ili "Money Heist".

Osim što je stvorila snažan osjećaj straha, panike i beznađa, pandemija koronavirusa stvorila je i niz karantenskih hitova, a uz "Tiger Kinga", u moru serija i filmova isplivao je četvrti dio (drugi dio druge sezone) serije "La Casa de Papel". 

U samo dva dana serija je na svjetskom nivou postala traženija od bilo koje druge serije, a sa trona je skinula i magnete za gledatelje kao što su "Game of Thrones", "The Walking Dead", "Brooklyn Nine-Nine" i "Westworld". Tačnije, samo u prvoj sedmici ovaj je španski hit pogledalo 34 miliona gledatelja, a u ovom se trenutku radi o najgledanijoj stranoj seriji na ovoj platformi.

Ova serija ima prilično impresivnu ocjenu na IMDb-u (8,6) i 92% pozitivnih ocjena na Rottenu, što znači da publika i kritika dijele oduševljenje.

Riječ je o krimi-seriji i osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovaonicu novca, a um iza cijele operacije manipulira policijom kako bi izvršila njegov naum. Naravno, priča postaje puno kompleksnija, ali to je osnovni zaplet od kojeg sve počinje.

Prva sezona pojavila se još 2017. Prilično je jasno da autori žele da serija bude drugačija od svega ostalog u ponudi, a to se posebno odnosi na plejadu likova koji u svakom trenutku mogu u potpunosti promijeniti priču i u sekundi prevaliti put od junaka do negativaca i nazad.

Serija je od početka prikazivanja imala odličnu gledanost, a od pojave pandemije, brojke su osjetno porasle, ali nitko nije očekivao da će evropska serija postići takav uspjeh.

Razlog popularnosti jednim dijelom vjerojatno leži i u antikapitalističkim temama koje su vjerojatno pronašle plodno tlo u ovim nesigurnim vremenima. Naime, prijevod izvornog naziva serije je Kuća od papira, a osim što se odnosi na novac i nestabilnost takve kuće, ujedno je i metafora koja se referira na lažnost sustava i kapitalističkog društva kojime upravljaju banke bez razumijevanja za potrebe "malog čovjeka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.