HRVATSKA

Bivši menadžer "Parnog valjka" dobio skoro 75.000 KM odštete

Mijo Rako ubio je Dragutina Šimunića i teško ranio njegovog prijatelja Nenada Drobnjaka

Drobnjak: Mora platiti 9.000 KM sudskih troškova. Agencije

Avaz.ba

14.4.2020

U zagrebačkom Importanne centru 1998. godine Mijo Rako ubio je Dragutina Šimunića, djelatnika Ljevaonice umjetnina, i teško ranio njegovog prijatelja Nenada Drobnjaka, tadašnjeg menadžera "Parnog Valjka". 

Kako piše "Jutarnji list", u parničnom postupku na Općinskom sudu u Sesvetama, Drobnjaku je nedavno nepravomoćno dosuđeno blizu 75.000 KM koje mu s kamatama mora platiti Rako kao odštetu te za troškove advokata.

S obzirom na to da je estradni menadžer pritom tužio i Republiku Hrvatsku, a taj dio tužbe je odbijen, Drobnjak mora državi, koju je u postupku zastupalo Općinsko državno odvjetništvo, nadoknaditi, pak, 9.000 KM sudskih troškova.

Parnici je prethodio događaj od 22. avgusta 1998. oko jedan sat poslije ponoći u kafiću "Jane" u Importanne centru kad je Rako ustao i ničim izazvan počeo pucati po gostima. Šimunić je ostao na mjestu mrtav, a estradni menadžer Drobnjak se s prostrjelnim ranama trbuha, tankog crijeva i abdomena punih deset dana borio za život u bolnici i nakon toga još godinu liječio. Rako se tada smatrao neubrojivim pa ga je sud osudio na psihijatrijsko liječenje u ustanovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.