IZ KARANTINA

Tifa: Zaboravili smo komšiju pitati treba li mu šta

Mada ne izlazi iz kuće, kaže nam da telefonom i drugim sredstvima komunikacije održava kontakt s prijateljima

Mladen Vojičić Tifa. Avaz

Piše: L. Sarajlić-Ramović / Avaz.ba

16.4.2020

Mladen Vojičić Tifa (60) vrijeme provodi u svoja četiri zida u Sarajevu zajedno sa suprugom i kćerkom. Kaže da je veoma discipliniran te da poštuje sve savjete nadležnih i stručnih osoba vezanih uz pandemiju koronavirusa.


Zlokobna tišina

- Gledam televiziju, informišem se... Mada uvijek postoji mali crv sumnje u sve ovo, ali ne treba o tome debatirati – kaže nam Tifa.

U vremenu izolacije, govori nam, ne nedostaje mu ništa posebno, ali ističe da je uvijek zabranjeno voće najinteresantnije. 

- Svi mi volimo da sami sebi određujemo neka pravila. A kad ti ovako kažu... Muka mi je kad krene ovaj policijski sat u osam, kao da su svi pomrli. Neka zlokobna tišina – govori nam Tifa.

Nada se da sve ovo neće dugo trajati. 

- Samo na šta ćemo ličiti kad izađemo iz kuća – dodaje rok legenda.

Smatra i da je ovo jedinstvena prilika da se resetujemo.

- A koliko smo solidarni, to je sada drugi par rukava. Volio bih da volontiram, ali sam već u nekim godinama, možda rizičnim, mada nemam 65. Zaboravili smo komšiju preko puta nas, da pitamo: „Treba li šta?“ Rado bih se uključio da pomognem – iskren je Tifa. 

Mada ne izlazi iz kuće, kaže nam da telefonom i drugim sredstvima komunikacije održava kontakt s prijateljima.

- U posljednje vrijeme najviše komuniciram s Harisom Burinom. „Ubijamo“ se od priče, evociramo uspomene. On je dobar. Pustio je bradu, pa je onda na kraju bradu obrijao, a ostavio brkove. Fino mi se ušpicio – kaže nam Tifa. 

Tifa i Goran Bregović. Avaz

Bit će koncerata

Govori nam da ga je veoma rastužila vijest o smrti Zdravka Čečura. 

- Čuli smo se pet dana prije nego što će umrijeti. Laka mu zemlja – govori Tifa. 

Posljednji koncert „Bijelo dugme“ imalo je u Oslu 7. marta.

- Imali smo baš dobar koncert. Ja sam nakon toga odmah otišao u izolaciju. Kako je tako je, ali bit će još koncerata – poručuje Tifa i dodaje da je u kontaktu s Goranom Bregovićem i ostalima iz ekipe.

Ako je suđeno...

U principu se, kaže Tifa, ne opterećuje mnogo koronom. 

- Nije to mene puno puklo. Nemam nekog straha. Definitivno vidim kako smo mali, cijela zemaljska kugla, i da se lako može uredovati po nečijim željama. Kako će na kraju sve izaći... Ako se krenemo baviti globalnim razmišljanjima, ode sve... Ubije ti iole kreativnosti i neke ljepote života. Neću da mislim o tome. Čuvam se, ali bit će kako će biti. Ako mi je suđeno, to se ne može izbjeći – poručuje Tifa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.