STAV

Almir Ajanović obratio se povodom zakazane elektronske sjednice Skupštine AMUS-a

Smatra da je ovakvo ponašanje ostatka UO-a kontraproduktivno

Almir Ajanović: Poslao otvoreno pismo. Arhiv

Avaz.ba

15.4.2020

Poštovane kolege, članovi AMUS-a, kao legitimni član Upravnog odbora AMUS-a, imam potrebu da vam se obratim povodom nove nelegalno zakazane elektronske sjednice Skupštine AMUS-a.

Ne želeći da sudjelujem u nezakonitim tumačenjima vrlo jasno do sada datih i određenih uputa i rješenja Instituta, kao i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, a posebno ne želeći da budem upamćen kao jedan od onih koji pogrešnim odlukama vode AMUS ka gubitku licence, obavještavam vas da se u potpunosti ograđujem od aktuelnih zaključaka UO-a AMUS-a. Protiv takvih zaključaka sam, na kraju krajeva, i glasao na sjednici Upravnog odbora, održanoj 7. aprila 2020. godine.

Gospodin Davor Sučić uspio je da uvjeri većinu članova UO-a da nam tehnički mandat ne daje pravo da donosimo bilo kakve odluke, što je apsurd samo po sebi.

Mi smo trenutno jedino legalno tijelo AMUS-a i jedini koji mogu donositi odluke koje će imati legitimitet. To potvrđuju i Institut i Ministarstvo pravde. Dakle, članovi UO-a koji su u tehničkom mandatu (Sučić, Babović, Imamović, Šadinlija, Vukojević, Šehić i Ajanović) obavljaju sve nadležnosti UO-a, koje su utvrđene Statutom, do izbora novih članova UO-a.

Ajanović: Obratio se povodom zakazane sjednice Skupštine AMUS-a. Arhiv

Smatram da je ovakvo ponašanje ostatka UO-a kontraproduktivno i da nikome ne koristi konfrontacija s institucijama poput Ministarstva pravde ili Instituta za intelektualno vlasništvo. 

Ne koristi nikome, a ponajmanje autorima.

Upozoravam da ova elektronska sjednica Skupštine nije legalna i pozivam sve članove da ne glasaju za nju.  

Upravi odbor dobio je od Instituta jasne smjernice za zakazivanje Skupštine kako bi se otklonile nepravilnosti u radu do roka za trajno oduzimanje licence (27. avgust 2020. godine), ali i jasan znak da je Institut spreman produžiti taj rok zbog pandemije, a sve s ciljem da se održi legalna sjednica Skupština, ona koja će biti zakazana i održana u skladu sa statutom AMUS-a. Nikakve elektronske sjednice Skupštine ne dolaze u obzir. Takve greške, koje se uporno ponavljaju, mogu dovesti do trajnog oduzimanja licence, jer ni Ministarstvo pravde, a samim tim ni Institut, ne priznaju elektronske sjednice Skupštine.

S obzirom na to da je AMUS na svojoj službenoj stranici objavio Poziv za izjašnjenje – elektronska sjednica Skupštine u trajanju od 10 dana, od 8. aprila 2020. godine do 18. aprila 2020. godine, ovim putem tražim da stavimo na uvid članstvu AMUS-a i javnosti dva dopisa koje je Institut za intelektualno vlasništvo BiH uputio UO-u AMUS-a u vezi sa smjernicama za održavanje sjednice Skupštine AMUS-a. 

Također sam zamolio sekretara, kao i direktoricu S. S. AMUS-a da u što kraćem roku obavijeste sve članove Skupštine kako putem maila, tako i na oficijalnoj web-stranici, Facebook i Instagram profilu i to se nije desilo. 

Moj prijedlog je da važeći UO (Sučić, Babović, Imamović, Šadinlija, Vukojević, Šehić i Ajanović) nastavi obavljati svoju funkciju i donositi odluke za dobrobit svih članova AMUS-a te da se sjednica Skupštine zakaže za dva mjeseca, a ukoliko i tada bude trajala zabrana javnog okupljanja, zatražiti od Instituta produženje roka za otklanjanje nepravilnosti. Ponavljam da je Institut u svom dopisu jasno dao do znanja da je spreman uvažiti razloge za produženje roka za otklanjanje nepravilnosti održavanjem legitimne i Statutom propisane Skupštine AMUS-a.

LP, Almir Ajanović, član UO-a AMUS-a

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.