REGION

Prvi put od raspada Jugoslavije: Film će istovremeno biti prikazan na HRT-u i RTS-u

Povod je činjenica da se danas obilježava dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac

Alma Prica u glavnoj ulozi. Promo

Avaz.ba

22.4.2020

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", scenaristice i rediteljice Dane Budisavljević, bit će prikazan večeras u 20:05 sati na HRT-u 1 te u 21:02 sat na RTS-u. Prvi je to put od raspada Jugoslavije da se isti film u isto vrijeme prikazuje na HRT-u i RTS-u. Povod je činjenica da se danas obilježava dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac. 

U Nezavisnoj državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijekla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njen suprug, poznati zagrebački ljekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od 10.000 djece. 


Scena iz filma. Promo

Zbog političkog prevrata, njeno austrijsko porijeklo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene su do današnjih dana. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene, uvjerene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Dianu Budisavljević glumi iznimna Alma Prica, koja je za tu ulogu na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima nagrađena Zlatnim Orionom. Njenog supruga, ljekara Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regije, poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brave, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.

Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.