SLAVLJENICA

Šta je Siniša Škarica napisao o Amiri Medunjanin

Muzički znalac nahvalio Sarajku

Amira Medunjanin. Arhiv

Avaz.ba

23.4.2020

Pjevačica Amira Medunjanin danas slavi 48. rođendan. Tim povodom, Siniša Škarica, muzički znalac iz Hrvatske i direktor nekadašnjeg "Jugotona" u vrijeme kada su u njemu snimala najveća imena, posvetio je sarajevskoj pjevačici poduži post na Facebooku:

- Amira je prvi slavuj nove sevdalinke. Moderni sevdah izaziva mrštenje na licima tradicionalista, kao što često modernome ne vjeruje ono što gazi utabanim. Čak ni "Mostar Sevdah Reunionu" i njihovom lideru Dragom Šestiću, koji su, kako im i ime kaže, krenuli u ujedinjenje, u obnovu sevdaha, ne bi li ga oteli zaboravu. Čim tu ima klavira, basa s tamla-motown sinkopama, bubnjeva i raznih perkusija, gitara... nevjerne Tome zavrtjet će glavom. Neko je to nazvao balkanskim bluzom. Dobro, može, iako bih ga radije krstio balkanskim soulom. A sa "Mostar Sevdah Reunionom", s njima je Amira prvi put snimila "Mujo đogu po mejdanu voda" na njihovom slavljenom albumu "A Secret Gate" iz 2003. u izdanju nizozemskog "Snail Recordsa".

"Croatia Records" objavit će 2018. "Ascending", album "čiste ljepote", kako će muzička kritika opisati ovu svojevrsnu retrospektivu njene karijere. Iste godine predstavljen je na koncertu u pulskoj Areni, zabilježenom kao "Live At Arena" i u blue-ray formatu, ponovno na CR-ovoj etiketi. Izvedba klasične "Što te nema" donijela joj je nominaciju u ovogodišnjem (za sada odgođenom) Porinu u kategoriji "za najbolji žensku vokalnu izvedbu". 


"Zumra" sa Merimom Ključe

Dalje, Amira ide svojim putom. Sljedeće 2004. i njen debitantski album „Rosa“ izlazi za Nizozemce. Dobila je sjajne kritike u Velikoj Britaniji i naraslo je zanimanje u drugim evropskim zemljama. Album je bio nominiran i za album godine. Dobar glas se brzo prenosi i daleko čuje. Naredni sa Merimom Ključo, Bošnjakinjom iz Los Anđelesa, objavit će kalifornijski "World Village", etiketa francuskog "Harmonia Mundi", koji preko svojih podetiketa u Velikoj Britaniji, SAD, Španiji i Nizozemskoj njeguje ranoklasičnu, klasičnu i modernu muziku. "Zumra" s iznimnom Merimom, klasično obrazovanom harmonikašicom, spremnom da otkriva raznorodne idiome starog kraja, pobrala je laskave kritike britanskog "Sunday Timesa" i uvrštena je među "100 svjetskih albuma za 2010", sa četvrtim mjestom među "10 top albuma". Nismo navikli da se neko s ovih prostora u inozemstvu kiti takvim priznanjima. Istodobno, kao da su Amirine ploče, koje, inače, u Bosni i Hercegovini objavljuje izbirljivi sarajevski "Gramofon", zaobišle naše plejere. Ništa neobično, u posljednjih dvadesetak godina rastočeni muzički organizam bivše države insuficijentan je.

Treći album "Amulette" 2011., ponovno za "Harmonia Mundi", u saradnji domaćih i međunarodnih snaga, sa Bojanom Zulfikarpašićem, Baharom kalifon (Bachar Khalife), Nenadom Vasilićem, Kimom Bartonom (Burton), Valterom Kvintusom (Walterom Quintus) i Vlatkom Stefanovskim, opet je zatrpan sjajnim osvrtima uglednih časopisa diljem svijeta, kao što su "The Guardian", "Daily Telegraph", "Financial Times"," The Sunday Times", "Observer"... Uslijedila je prestižna nagrada „La plue belle voix feminine 2012“ (Najbolji ženski vokal 2012. godine) francuske Fondacije "Orange". I konačno, prošle 2014., prvi hrvatski album za Aquarius „Slik & Stone“. Snimak njenog koncerta u Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog" osvojila je i inozemnu i, ovog puta, hrvatsku kritiku ("Kad Amira zapjeva, vrijeme, pa i svijet, stanu, barem se tako čini čovjeku kad je začuje" - Aleksandar Dragaš, "Jutarnji list"; "...između imena Amira i pojma sjajna pjevačica nema ama baš nikakve razlike" - Zlatko Gall, "Slobodna Dalmacija"). Bio je to album koji je pripremio onaj „veći Lisinski“ za Amirin zagrebački trijumf 16. marta 2015.


Amira Medunjanin. Arhiv

Amirin fan

Jedan posve nevjerovatni Novozelanđanin Gert Kartvrajt (Garth Cartwright), kojeg je kao muzičkog pisca svojevremeno preporučio možda najveći britanski autoritet za rok i popularnu muziku 20. stoljeća uopće, Šarli Žilet (Charlie Gillett), autor nezaobilazne „The Sound of The City“ (preminuo 2010.), otkrit će u svom nadahnutom eseju o Amiri kako je svjetski recenzenti doživljavaju kao „Bosnia's Billi Holliday“. Amiri to laska, ali kao osobu koja joj je udahnula muziku, dušu sevdaha, koja joj je bila uzorom, otkrit će svoju majku. Lisinski će joj postati stalni dom: koncerti rasprodani 2016., 2018., dva 2019. govore o statusu koji uživa kod zahtjevne zagrebačke publike.

Amiru sam upoznao preko televizije. Njeni nastupi kod Danijele u „8. katu“ u julu 2013. sa Boškom Jovićem, kada je izvele mali koncert svojih favorita, potom i s Antom Gelom, bili su fascinantni. A onda, imao sam to zadovoljstvo slušati je "uživo" u RTL-ovom „Hrvatskom broju 1“ u novembru 2014., kada je s Gelom ponovila „Što te nema“, sevdalinku koju je osamdesetih proslavila Jadranka Stojaković u aranžmanu Rajka Dujmića, a oni stariji znaju da je tu prelijepu izvornu pjesmu sa stihovima Alekse Šantića prvi snimio nezaboravni sevdalija Himzo Polovina za "Jugoton" 1964. kao „Hasanagin sevdah“. Onda sam postao Amirin fan i Facebook prijatelj.

Siniša Škarica. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.