RODITELJSTVO

Poznato koje trikove Kejt Midlton koristi u discipliniranju djece

Kejt preferira "autoritativni" roditeljski stil

Midlton: Tajna leži u kodnim riječima i govoru tijela. Agencije

Avaz.ba

26.4.2020

Kao vojvotkinja, javna ličnost i majka troje male djece, Kejt Midlton (Kate Middleton) ima pune ruke posla. Kako pišu stručnjaci, naoružana je pametnim roditeljskim trikovima - uključujući neke stroge kodne riječi. 

Inače, Kejt u britanskim medijima slovi za sposobnu i autoritativnu majku. Kako tvrdi doktorica Rebeka Čikot (Rebecca Chicot), njena tajna odgoja leži u kodnim riječima i govoru tijela.

Teško je biti majka, a kamoli majka dva princa i jedne princeze. Srećom po nju, vojvotkinja od Kembridža, majka princa Džordža (Georgea) koji ima šest godina, princeze Šarlot (Charlotte) koja uskoro puni pet godina te dvogodišnjeg Luisa (Louisa), ima puno pomoći s kraljevskog dvora. Čak i stručnjakinja za razvoj djeteta dr. Čikot, specijalizirana za roditeljska rješenja, naziva Midlton "osjetljivom i toplom mamom" u intervjuu za "The Sun".

Dr. Čikot dodaje da, za razliku od filozofije "autokratskog roditeljstva" koja je bila popularna u viktorijanskoj Engleskoj i karakterizirana je strogim pravilima i kaznama, čini se da Kejt preferira "autoritativni" roditeljski stil. Što se tiče kodnih riječi, umjesto da šestogodišnjeg Džordža stavlja u jednostavno vremensko ograničenje, ona kaže "da se malo odmoriš", a zatim mu pomaže da se smiri s knjigom ili slagalicom, prenosi "Radar Online". I izvan verbalnih znakova, Kejt također spretno komunicira sa svojom djecom govorom tijela. Naprimjer, na vjenčanju Pipe (Pippe) 2017. godine, Kejt je Džordža potapšala po glavi kako bi smirila dječaka, prenosi "The Sun".

- Uvijek je teško kada bilo koji roditelj mora javno kontrolirati dijete - kaže dr. Čikot.

Njoj se čini da je Kejt potpuno savladala taj topli, ali ipak autoritativni kontakt. 

- Bilo da se radi o crkvi ili tokom kraljevskog vjenčanja, slične Kejtine tehnike uključuju i spuštanje na nivo djetetovih očiju dok razgovara s njima, a i često kod nje znamo vidjeti podignuti prst. Kejt se služi tehnikom podignutog prsta, što se vidjelo kada je njena kćer Šarlot plakala i trzala se na pisti u Hamburgu - kaže dr. Čikot. 

Iako se to može činiti strogim, dr. Čikot je rekla da taj gest "pokazuje čvrstinu i toplinu" i da se Midlton ispravno spustila na nivo svoje kćerke da razgovara s njom. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.