USPOMENE

Nedžad Salković: Nekad je svakog dana ramazana bilo slavlje

Iftarili smo naša divna bosanska jela, kaže Salković

Salković: Bilo je opušteno. Arhiv

Piše: Avaz.ba

29.4.2020

Nedžad Salković (79) dočekao je ramazan u izolaciji u svom domu sa porodicom. Kaže da je mnoge proživio za života, ali da se nekako najradije sjeća onih kada je bio dijete.

- Proživio sam mnoge ramazane i, kada se čovjek vrati u te prošle godine, kada smo bili mlađi, uvijek je nekako bilo ljepše i ležernije. Ljudi su tada imali prave odnose. Kada sam bio mlad, i ja sam postio i tada je svaki dan bio događaj, da dočekate uvečer da pukne top i da se upale kandilji na džamiji. Tada je svakog dana bilo slavlje, bio je praznik za sve nas i jedno veliko zadovoljstvo – sjeća se Salković.

Kako je potekao iz velike porodice sa petero braće i dvije sestre, a oca su izgubili veoma rano, iftare su uvijek dočekivali skupa uz svoju majku. Kaže da su je izuzetno voljeli, poštovali i slušali, a najstariji brat Rizah bio im je "šef".

- Iftarili smo naša divna bosanska jela, pored raznih pita, bila su uglavnom kuhana jela, počevši od bamije, koja je uvijek bila, pa do raznih đuveča. Bilo je opušteno. Ramazanske lepinje su i tada bile, ali meni su ipak najdraži bili hljebovi koje je moja rahmetli majka pravila – kaže Salković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.