RAZGOVOR

Dino Mustafić: Ovo je surogat života

Primorani smo da postanemo manje društveni

Dino Mustafić. Arhiva

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

5.5.2020

Priznati bh. reditelj Dino Mustafić, govoreći o stanju općenito u vrijeme pandemije koronavirusa, ističe kako nismo u mogućnosti voditi normalne živote. Kaže kako smo sve više okrenuti društvenim mrežama i da utjehu tražimo u novim tehnologijama, ali i naglašava da to nije ono što nam je uistinu potrebno.


Kućni pritvor

- Jedinstvenost sadašnje situacije i globalnog iskustva iskazana je time što je gotovo polovina čovječanstva u kućnom pritvoru. Primorani smo da prinudno i gotovo sigurno kratkotrajno postanemo manje društveni. Utjeha je mogućnost komunikacije savremenim tehnologijama i društvenim mrežama. No, to je surogat stvarnog života i nadam se da sve skupa neće potrajati toliko dugo da se počne gubiti „druga priroda“ ljudi – rekao je Mustafić.

Mjesec ramazana se ove godine podudario s pandemijom koronavirusa.

- Da, to je poseban mjesec u islamskom kalendaru, počeo je u vrijeme vanredne situacije pandemije. Nažalost, tako će za vjernike mjesec druženja i skupova, zajedničkih obroka i molitvi, dijeljenja s drugima izgledati drukčije nego obično. Jedino mogu shodno preporukama Islamske zajednice BiH da fizičko odstojanje nadopunjuju toplinom riječi u razgovorima i audio i video porukama – poručuje Mustafić.


Povratak u normalu

Dino Mustafić. Arhiva

Kultura, a time i pozorišta, preselili su se na internet. Mustafić se nada da čitava situacija u vezi s mjerama zabrane neće dugo potrajati i da će se predstave vratiti u pozorišta ispred svoje publike.

- Kultura je našla “privremeni lijek” tako što je prešla na online platforme, ušla je u naše domove kroz stream predstave, virtuelne izložbe, kućne koncerte. Naravno, i to je samo nadomjestak za naše duše, jer svi trebamo socijalni događaj, susret i zajedničko iskustvo koje nas okuplja na umjetničkim događajima. I mi u BiH ćemo pratiti ublažavanje epidemioloških mjera i tako se postepeno vraćati u normalu. Morat ćemo raditi i živjeti s virusom do pojave cjepiva i medikamenata za liječenje, život ne može biti na čekanju, ni to nije prirodno – istakao je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.